La 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci, cercetatori din cadrul Institutului de tehnologie din Massachusetts (MIT) au folosit o imprimanta 3D pentru a cea un model al podului proiectat de inventator. Spre surprinderea lor, proiectul ar fi revolutionat modul in care erau construite podurile in urma cu 5 secole, potrivit Gizmodo.
In 1502, Sultanul Baiazid al II-lea a vrut sa construiasca un pod ce ar fi putut conecta Istanbulul de Galata. Leonardo da Vinci a fost unul dintre inventatorii ce a propus un design neobisnuit pentru perioada respectiva - un pod construit cu o singura bolta turtita, sustinuta de baze pe fiecare mal.
Citeste si: Norvegia vrea sa construiasca “tuneluri plutitoare”. Cat ar costa proiectul ambitios
Podurile din acea perioada erau construite cu ajutorul mai multor arcade semicirculare; un astfel de pod intre Istanbul si Galata ar fi necesitat si 10 stalpi de sustinere. Varianta lui da Vinci ar fi permis barcilor si navelor cu panza sa treaca pe dedesubt fara nicio problema, insa proiectul lui nu a fost ales de sultan.
Citeste si: 4 inventii antice ce au sfidat stiinta. Ce descoperiri arheologice raman o enigma
La 500 de ani de la moartea inventatorului, cercetatori din cadrul MIT au vrut sa testeze proiectul inedit al lui da Vinci. Cu ajutorul ilustratiilor si notitelor inventatorului, cercetatorii au creat o copie 1:500, cu o lungime de aproximativ 81 de cm, creata de o imprimanta 3D. Cercetatorii au concluzionat ca daca ar fi fost construit in realitate, podul ar fi avut nevoie de blocuri de piatra cizelate perfect.
MIT confirms a bridge Leonardo da Vinci designed 500 years ago was an ancient engineering marvel https://t.co/kmNXyBfJmk pic.twitter.com/u9t8bCf9qC
— Gizmodo (@Gizmodo) October 10, 2019
In testul de la MIT, podul a ramas puternic si stabil fara ajutorul mortarului sau al vreunui element de fixare. Mai mult, cercetatorii au descoperit ca da Vinci a gandit podul astfel incat sa minimizeze miscarile laterale ale structurii. Expertii cred ca podul ar fi rezistat si in cazul cutremurelor - comune in acea zona atunci - si ca structura inedita e o minune de inginerie antica.
- Te-ar putea interesa si:
- Spionul din stomac: o pastila poate diagnostica problemele gastrointestinale
- Cercetatorii MIT au obtinut culori din picaturi incolore. Cum au reusit
- Un laser MIT poate transmite sunete direct in urechi. Cum functioneaza tehnologia inedita