O tehnologie inedita a fost creata in Laboratorul Lincoln din cadrul MIT, ce utilizeaza lumina laser pentru a transmite mesaje sonore direct in urechi de la o distanta de doar cativa metri, scrie Science Alert.
“Sistemul nostru poate fi folosit la distanta pentru a transmite informatia direct in urechea cuiva,” a declarat conducatorul studiului MIT, Charles M. Wynn.
Chiar daca ideea unui laser in ureche poate parea periculoasa, cercetatorii promit ca nu prezinta niciun risc si ca e complet inofensiva.
Citeste si: Cea mai rapida camera din lume “ingheata” timpul la 10 trilioane de cadre pe secunda
Cum functioneaza dispozitivul MIT
Metoda folosita de cercetatorii MIT nu e prima ce transmite unde sonore cu ajutorul laserului, insa e cea mai puternica. Dispozitivul, ce a fost descris in studiul publicat in jurnalul Scrisori Optice, se bazeaza pe miscare rapida a laserului pe moleculele de apa aflate in apropierea urechii unei persoane, potrivit LiveScience.
Acea miscare rapida vibreaza moleculele si le forteaza sa se loveasca de moleculele de aer, ceea ce produce unde sonore.
Citeste si: S-a inventat dispozitivul care citeste gandurile. Cum functioneaza
La baza acestei noi tehnologii se afla un laser thulium de 1.9 micrometri. Datorita unui principiu numit efectul fotoacustic, vaporii de apa din aer absorb emisiile laserului si vibreaza la o frecventa perceptibila.
“Aceasta tehnologie poate functiona si in medii uscate pentru ca aproape intotdeauna exista putina apa in aer, in special in apropierea oamenilor,” a continuat Wynn. “Am observat ca nu avem nevoie de multa apa daca folosim o lungime de unda ce e absorbita puternic de apa. Acest detaliu a fost foarte important, absorbtia mai mare duce la mai mult sunet.”
Un potential dezavantaj pentru dispozitiv e ca functioneaza la o distanta specifica. Daca emitatorul se apropie, miscarea laserului va produce sunete prea inalte. Daca se indeparteaza, frecventa nu va mai putea fi perceputa.
Citeste si: Cercetatorii au construit un robot expert la jocuri de indemanare. Cum functioneaza
Pana acum, tehnologia a fost testata la un volum de 60 de decibeli (comparabil cu volumul unei conversatii normale) de la o distanta de cativa metri, insa cercetatorii cred ca aceasta distanta poate fi marita.
Expertii sunt de parere ca o astfel de tehnologie va putea, in viitor, sa inlocuiasca telefoanele mobile. Conversatiile si mesajele vor putea, teoretic, sa fie transmise pe distante lungi direct in urechea receptorului. Cercetatorii de la MIT cred ca dispozitivul va avea numeroase intrebuintari comerciale si militare pe viitor.
- Te-ar putea interesa si:
- Cărămizi transformate în baterii cu ajutorul nanotehnologiei. Cum e posibil
- Apple Glass - ochelarii care înlocuiesc ecranul. Cum ar putea proiecta display-ul unui smartphone...
- Un robot imens de 18 m a făcut primul pas în Japonia. Pentru ce a fost construit: VIDEO