O pastila de consistenta unui jeleu ne poate spune ce este in neregula cu stomacul nostru. Odata ingerata, aceasta isi mareste volumul chiar si de cateva sute de ori. Si nu se sparge. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Pilula a fost creata in laboratoarele MIT si poate rezista in stomac cel mult o luna. Ar putea depista aparitia si evolutia unor boli ale tractului gastrointestinal, precum cancerul si ulcerul. Balonul are in componenta doua tipuri de hidrogel, datorita carora poate sa isi dubleze rapid dimensiunile, dar sa ramana impermeabil in mediul acid din stomac.
Stratul interior de hidrogel este construit din particule folosite si la absorbante sau scutece, pentru ca absorb imediat lichid. Cercetatorii au facut mai multe teste, in care au dovedit ca se poate mari de sute de ori in doar 15 minute.
Si ca rezista unor presiuni mult mai mari decat poate stomacul sa exercite. In plus, i-au prins si un senzor comun, care sa verifice activitatea organului respectiv si modificarile. Daca pacientul vrea sa o elimine, trebuie sa bea o solutie cu ioni de calciu si pilula revine la forma initiala si iese fara probleme din corp.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 15:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip...
- Prima pastilă împotriva febrei Dengue a furnizat rezultate promițătoare într-un studiu pe oameni
- De ce este banala aspirină periculoasă pentru sănătate. Motivul pentru care n-ar trebui să iei...