Simplele picaturi de apa, care sunt transparente de fel, pot produce culori stralucitoare sub anumite conditii. Fara sa fie adaugata vreo vopsea sau o cerneala. Experimentul este realizat de inginerii americani. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
O suprafata transparenta, acoperita cu mici picaturi de apa de aceeasi dimensiune si lovita cu o lumina alba dintr-un punct fix. Asa incepe experimentul. Apoi, o camera este plimbata in jurul vasului, iar efectul este spectaculos.
Culorile puternice se schimba cu fiecare miscare a camerei. Oamenii de stiinta au crezut initial ca ar fi vorba despre acelasi efect ca in cazul curcubeului, scrie MIT News.
Dar au observat ca stropii au mai degraba o forma semisferica, decat perfect rotunda. Ceea ce creeaza un alt efect optic, numit reflexie totala interna. Odata ce lumina a patruns in picatura, va urma mai multe traiectorii, inainte sa iasa printr-un alt unghi.
Efectul ar putea explica anumite fenomene, cum ar fi ce se petrece in interiorul unei sticle de apa, daca este expusa la sursa de lumina. Pe baza rezultatelor obtinute, cercetatorii au creat un model care prezice culoarea pe care picatura respectiva o va avea.
Iar acest model va putea fi folosit in industria cosmetica, pentru crearea unor pudre de machiaj si cerneluri naturale care isi schimba culoarea.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 16:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
- Sucurile pot duce la căderea părului. Bărbații sunt cei mai afectați de consumul băuturilor cu zahăr
- Ce se întâmplă cu persoanele care nu beau suficientă apă. La ce riscuri se supun