Cercetatorii au dovedit, pentru prima data, una dintre teoriile lui Charles Darwin despre evolutie, la aproape 140 de ani de la moartea sa. Teoria ar putea ajuta expertii sa decida ce specii au nevoie de ajutor, scrie Phys.org.
Laura van Holstein, doctoranda in biologia antropologica la Universitatea din Cambridge si conducatoarea studiului publicat in Proceedings of the Royal Society B, a descoperit ca subspeciile de mamifere joaca un rol mai important in evolutie decat s-a crezut pana acum.
Cercetarea ei poate fi folosita pentru a prezice pe ce specii trebuie sa se axeze eforturile specialistilor pentru a le proteja de disparitie.
“Ne bazam pe munca unor giganti. In capitolul 3 din Originea Speciilor, Darwin spune ca linia de descendenta a animalelor cu mai multe specii ar trebui sa contina mai multe “varietati”. Subspeciile reprezinta definita moderna,” a declarat van Holstein.
Citeste si: Descoperirile arheologice din ultimul deceniu ce au schimbat intelegerea noastra despre originea umana
“Cercetarea mea, ce investigheaza relatie intre specii si varietatea subspeciilor, demonstreaza ca subspeciile au un rol vital in dinamica de evolutie pe termen lung si viitoarea evolutie a speciilor. Si au avut intotdeauna, ceea ce Darwin a banuit cand a definit exact ce e o specie.”
Van Holstein a confirmat ipoteza lui Darwin prin analizarea datelor acumulate timp de sute de ani, chiar si unele obtinute inainte de momentul in care Darwin a ajuns pe Insulele Galapagos.
Citeste si: Arheologii au facut in Egipt cea mai mare descoperire din ultimii ani: 20 de sarcofage bine conservate
Cercetarea ei a demonstrat si ca evolutia are loc diferit in functie de tipul de mamifer - terestru, marin sau zburator (lilieci) - in functie de diferentele in habitat si abilitatea de a se misca liberi.
Cercetarea e inca un avertisment stiintific asupra impactului pe care il au oamenii asupra habitatului animalelor - dincolo de efectele resimtite acum, poate afecta evolutia pe viitor.
- Te-ar putea interesa si:
- Legătura neștiută dintre extincția animalelor de mari dimensiuni și creierul uman. Cum a evoluat...
- Cercetătorii au descoperit primele paturi din istorie! Din ce erau construite
- Microbi de pe vremea dinozaurilor, reînviați de cercetători. Cum au reușit