Cercetătorii au reușit să reînvie microbi ce au supraviețuit inactivi pe fundul oceanului de pe vremea dinozaurilor. Procesul a permis organismelor să se hrănească și chiar să se reproducă după 100 de milioane de ani petrecuți în adâncuri, scrie The Guardian.
Studiul ajută experții să înțeleagă capacitatea de supraviețuire a unora dintre cele mai primitive specii de pe Terra, ce pot rezista zeci de milioane de ani aproape fără oxigen sau hrană înainte să se “trezească” în laborator.
Cercetarea a fost condusă de Agenția pentru știință și tehnologia marine din Japonia, ce a studiat mostre de sediment antic luat de pe fundul oceanului Pacific. Regiunea e cunoscută pentru cantitatea scăzută de nutrienți din sendimente.
Echipa a incubat mostrele pentru a încercă să reînvie microbii. Surprinzător, au reușit să “trezească” toate microorganismele.
“Când le-am găsit, eram inițial sceptic că rezultatele au fost cauzate de vreo greșeală sau eșec din experiment,” a declarat cpnducatorul studiului Yuki Morono, potrivit AFP. “Știm că nu există nicio limită de vârstă pentru microorganismele din biosfera de pe fundul oceanului.”
Potrivit lui Monoro, urmele de oxigen din sediment a permis microbilor să supraviețuiască pentru milioane de ani. Nivelul de energie pentru microbii de pe fundul oceanului “e de milioane de ori mai mic decât cel al microbilor de la suprafață”.
Încă nu se știe exact cum au reușit acești microbi să supraviețuiască 100 de milioane de ani, însă experții vor să studieze mostrele pentru a putea afla cauza exactă a fenomenului neobișnuit.
- Te-ar putea interesa si:
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo
- Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e...
- Ce au descoperit oamenii de știință în adâncurile oceanului. „Este important să ştim cine locuieşte...