Strămoșii oamenilor nu aveau acces la saltele pufoase, dar reușeau să-și creeze paturi foarte eficiente, potrivit unei noi descoperiri, scrie Science Alert.
Experții au găsit rămășițele unor paturi umane în Peștera Border, din Africa de Sud. Descoperirea indica faptul că, în urmă cu 200.000 de ani, strămoșii noștri își creau paturi din iarbă, cu 100.000 de ani mai devreme decât s-a estimat până acum.
Paturile erau construite pe straturi de cenușă, un remediu eficient pentru a se apară de insecte, ceea ce indică și faptul că primii oameni își ardeau paturile.
“Credem că așezarea paturilor de iarbă pe cenușă era o strategie nu doar pentru a crea o baza de izolare fară pământ, dar și pentru a tine departe insectele,” a declarat arheologul Lyn Wadley, din cadrul Universității din Witwatersrand, Africa de Sud.
Toate rămășițele de saltele de iarba găsite de arheologi se aflau în spatele peșterii, în cele mai călduroase și sigure locații, și în apropierea focurilor.
Cenușă folosita de strămoșii noștri e un insecticid natural, pentru că poate deshidrata învelișul lor. Mai mult, planta Tarchonanthus camphoratus e folosita pe post de insecticid natural și în ziua de azi în Africa de Sud și a fost găsită în unul dintre paturi.
“Uneori, fundația de cenușă a patului era rămășița unei foste saltele de iarba ce a fost arsă pentru a curăța peștera și distruge insectele,” potrivit lui Wadley. “În alte ocazii, cenușa de lemn din focuri era folosita pentru a curăța suprafața unui nou strat de saltea de iarbă.”
- Te-ar putea interesa si:
- Legătura neștiută dintre extincția animalelor de mari dimensiuni și creierul uman. Cum a evoluat...
- Microbi de pe vremea dinozaurilor, reînviați de cercetători. Cum au reușit
- Scădere “izbitoare” a nașterilor la nivel global. Ce s-ar putea întâmpla în doar câteva zeci de ani