Extincția animalelor de mari dimensiuni a determinat creșterea creierului uman, arată un studiu, potrivit Daily Mail.
Atunci când oamenii au apărut pentru prima dată în Africa, în urmă cu mai bine de 2,6 milioane de ani, dimensiunea medie a animalelor era mai mare de 450 de kilograme, motiv pentru care erau pradă ușoară. În timpul Pleistocenului, însă, care este cunoscut drept Era glaciară, dimensiunea animalelor a scăzut cu aproape 90 la sută, iar oamenii au fost nevoiți să dezvolte metode inedite pentru a-și captura prada, în încercarea de a supravieșui.
Astfel, pe măsură ce au trecut la vânătoarea de animale mici, rapide, oamenii au dezvoltat abilități cognitive mai mari, iar volumul creierului aproape s-a dublat, ajungând de la 650 centimetri cubi la 1500.
Cercetările anterioare au arătat, de asemenea, că primii oameni au supraviețuit vânând animale de dimensiuni mari, care le-au furnizat hrană necesară pentru a supraviețui. În plus, din cauza dimensiunilor mari și a neputinței de apărare, acestea erau ținte ușoare pentru oameni.
Pe măsură ce dimensiunea animalelor a scăzut, însă, oamenii au fost nevoiți să-și folosească mintea pentru a le prinde și, mai mult de atât, să descopere modalități prin care își pot ușura munca. Astfel, ei au inventat arcul și săgeata și au domesticit câinii pentru a-i ajuta la vânătoarea prăzilor.
Experții au subliniat faptul că această creștere a creierului a fost determinată de faptul că activitatea cognitivă era mai intensă în acea perioadă, oamenii fiind nevoiți să ia decizii rapide și să acționeze pentru a-și prinde prăzile.
Citește și: Un asteroid uriaș, considerat de NASA ”potențial periculos”, se apropie de Pământ
În ultimii 20.000 de ani, însă, volumul mediu al creierului masculin a scăzut de la 1.500 de centimetri cubi la 1.350 de centimetri cubi, pierzând o bucată de dimensiunea unei mingi de tenis", potrivit revistei „Discover".
În același timp, și creierul feminin s-a micșorat în aceeași măsură, iar explicațiile sunt numeroase.
Dacă unii paleontologi sunt de acord cu faptul că avem creiere mai mici, dar mai eficiente, alţii susţin însă că ne-am prostit treptat, pe măsură ce am evoluat.
Citește și: Adevărul despre persoanele care aud voci. Ce trăsături au persoanele care au asemenea experiențe
Alți cercetători atrag atenția că strămoşii noştri aveau nevoie de cranii mai voluminoase pentru a supravieţui în Paleoliticul superior, când temperaturile erau foarte scăzute şi activităţile umane aveau loc în aer liber.
De asemenea, o altă teorie privind dezvoltarea creierului este legată de dieta oamenilor. Dacă pe vremuri mâncau iepuri, reni, vulpi şi cai, pe măsură ce alimentele au devenit mai uşor de consumat, creierul s-a oprit din creştere.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperire uriașă despre Lucy, cel mai cunoscut strămoş al omului
- Cercetătorii au descoperit primele paturi din istorie! Din ce erau construite
- Microbi de pe vremea dinozaurilor, reînviați de cercetători. Cum au reușit