Plantatiile de cafea din America Latina risca sa fie distruse complet de o ciuperca pe care cercetatorii inca nu stiu cum sa o combata. Infectia s-a raspandit deja in 70% din culturile de cafea ale continentului si a produs pagube de miliarde de dolari.
Boala, numita rugina frunzelor de cafea sau Hemileia vastatrix, a cauzat prabusirea industriei de cafea din Sri Lanka in secolul 19. Ciuperca are o culoare portocalie si afecteaza recolta, uneori timp de ani de zile, potrivit Daily Mail.
“Suntem in mijlocul celei mai mari crize de cafea a timpurilor noastre,” a declarat Josué Morales, un producator si exportator din Guatemala, potrivit NPR.
Cercetatorii stiu de aceasta ciuperca de mai bine de 100 de ani. Au fost depuse eforturi pentru gestionarea ei in anii 1970 prin introducerea unor soiuri de cafea rezistente la boala, insa expertii avertizeaza ca ciuperca evolueaza.
“E una dintre acele rugini careia, desi e cunoscuta de peste 100 de ani, nu ii intelegem tot ciclul vietii,” a declarat micologul Cathie Aime, de la Universitatea Purdue. “E mult mai dificil decat suna. Pentru ciuperci de rugina, nu poti recolta cantitati semnificative de ADN pur. Nu le poti creste si manipula in laborator. Sunt microfungi, asa ca ai de-a face cu niste organisme foarte mici ce sunt bagate in corpul gazdei.”
Citeste si: Toate bananele din lume ar putea sa dispara. De ce sunt in pericol
In America Centrala au fost inregistrate pierderi de 3.2 miliarde de dolari. Cercetatorii incearca sa inteleaga exact cum functioneaza ciuperca si cum o pot opri, pentru a opri raspandirea ei.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
- O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le...
- Semnalul transmis de limbă care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Testul simplu pe care...