Un nou studiu sugerează că momentul în care bei cafeaua ar putea aduce unele beneficii pentru sănătate.
Un studiu condus de cercetători de la Universitatea Tulane din New Orleans a descoperit că băutul cafelei dimineața este asociat cu o rată mai mică a deceselor, comparativ cu cei care o consumă mai târziu în timpul zilei.
Publicat în European Heart Journal, studiul a analizat datele alimentare a peste 42.000 de adulți pe parcursul unei perioade de nouă ani.
Comparând consumul de cafea al adulților și cauzele de deces, cercetătorii au concluzionat că cei care consumau două până la trei cești de cafea dimineața aveau riscuri „semnificativ” mai scăzute de a deceda din orice cauză și de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care nu consumau cafea.
Citește și: Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
Interesant este că acest risc scăzut nu a fost observat la persoanele care beau cafea pe parcursul întregii zile, scrie nypost.com, care citează datele cercetării.
„Consumul moderat de cafea a fost asociat cu beneficii pentru sănătate. Studiul nostru indică, pentru prima dată, că momentul consumului de cafea contează și el, dincolo de cantitate, iar consumul dimineața are o legătură mai puternică cu beneficiile pentru sănătate decât consumul pe parcursul întregii zile", a declarat Lu Qi, M.D., PhD, autorul principal al studiului și președinte interimar al Departamentului de Epidemiologie de la Universitatea Tulane, pentru Fox News Digital.
De ce e cel mai bine să bei cafea dimineața
Parte din beneficiile consumului de cafea dimineața se leagă de ritmul circadian, ceasul intern al corpului care reglează programul de trezire/somn, potrivit lui Michelle Routhenstein, dietetician înregistrat din New York, specializat în boli cardiovasculare.
„Consumul de cafea dimineața este aliniat cu ritmul circadian, permițându-le oamenilor să fie mai concentrați pe parcursul zilei și să se odihnească mai bine noaptea. Băutul de cafea mai târziu în zi poate semnala, uneori, o dependență de stimulente pentru a rămâne concentrat și pentru a continua să muncească, adesea în detrimentul alimentației”, a declarat Routhenstein pentru Fox News Digital. Ea nu a fost implicată în studiul nou publicat.
Această obișnuință poate duce la o nutriție inadecvată, a avertizat ea, ceea ce poate afecta negativ sănătatea inimii pe termen lung.
Unul dintre principalele beneficii ale cafelei pentru sănătatea inimii este acidul clorogenic, potrivit lui Routhenstein. „Este un polifenol găsit în boabele de cafea, care are proprietăți antiinflamatorii și ar putea juca un rol pozitiv în susținerea sănătății vaselor de sânge și în combaterea stresului oxidativ”, a spus ea.
Medicul cardiolog Bradley Serwer a spus că noul studiu este „interesant”, subliniind că „multe studii au demonstrat beneficii pentru sănătate ale cafelei și cofeinei, dar puține au analizat momentul în care este consumată cafeaua”.
„Autorii acestui studiu nu pot dovedi de ce oamenii se simt mai bine consumând cafea dimineața, comparativ cu consumul pe tot parcursul zilei, dar speculează că acest lucru ar putea fi legat de perturbarea ritmurilor circadiene, ceea ce duce la o igienă a somnului precară”, a adăugat el.
Autorul studiului, Qi, a menționat că există unele limitări ale cercetării. „Este un studiu observațional, care nu poate oferi dovezi de cauzalitate”, a spus el. „Sunt necesare mai multe studii pentru a valida rezultatele noastre”.
Serwer a fost de acord că studiul nu dovedește cauzalitatea, adăugând: „Scopul acestui studiu este de a dezvolta ipoteze clinice care pot fi investigate mai departe”.
Routhenstein a precizat că studiul nu a discutat tipurile specifice de cafea consumate sau ingredientele adăugate, cum ar fi zahărul și laptele, care ar putea contracara beneficiile pentru sănătate.
„Modul în care pregătești și consumi cafeaua poate influența beneficiile sale pentru sănătatea inimii”, a spus ea.
Efectele cofeinei pot varia
Routhenstein a subliniat că există diferențe genetice între indivizi care ar putea afecta capacitatea acestora de a metaboliza cofeina, ceea ce înseamnă că efectele cafelei asupra ritmului cardiac și a tensiunii arteriale pot diferi de la o persoană la alta.
Serwer a confirmat că există multe beneficii pentru sănătate în urma consumului moderat de cofeină.
„Cofeina este un stimulent care poate crește vigilența mentală și poate îmbunătăți concentrarea cognitivă. Cofeina ajută la îmbunătățirea rezistenței fizice și poate reduce efortul perceput în timpul exercițiilor fizice”, a spus cardiologul, care nu a fost implicat în studiu.
Cardiologul a fost de acord că efectele cafelei pot varia de la o persoană la alta.
„Cafeaua are și efecte secundare negative și ar trebui evitată sau limitată la persoanele cu palpitații, ritmuri cardiace anormale și tensiune arterială mare. Cofeina este un drog, iar ca orice drog, există beneficii și riscuri asociate cu consumul său”, a declarat el pentru Fox News Digital.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
- O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le...
- Semnalul transmis de limbă care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Testul simplu pe care...