Câțiva dieteticieni de top au dezvăluit care sunt câteva dintre alimentele și băuturile pe care ar trebui să le eviți să le mănânci sau să le bei imediat dimineața cum te trezești, pe stomacul gol.
Cafeaua
Cafeaua este numărul unu pe lista dieteticienilor citați de Daily Mail. Potrivit Dr. Robynne Chutkan de la Spitalul Universității Georgetown, cofeina poate stimula stomacul să producă mai mult acid, ceea ce poate duce la arsuri la stomac, greață sau vărsături, tuse cronică, respirație urât mirositoare și balonare. Substanța activă poate, de asemenea, să relaxeze sfincterul esofagian inferior (LES) și să permită ca acidul gastric să ajungă înapoi în esofag, provocând reflux acid.
Gastroenterologul a explicat că aceste efecte ale cofeinei pot apărea indiferent dacă stomacul este gol sau nu, dar dacă nu ai mâncat, impactul ar putea fi mai sever.
Dr. Tracey Brigman, dietetician înregistrat și profesor asociat la Departamentul de Științele Nutriției al Universității din Georgia, a declarat: „Cofeina va fi absorbită mai repede într-un stomac gol, ceea ce ar putea intensifica orice efecte neplăcute”.
Pentru a preveni problemele stomacale, dieteticianul Johanna Salazar recomandă să consumi o gustare mică, bogată în proteine, înainte de a bea cafea, pentru a te menține confortabil pe parcursul zilei. Ovăzul, un sandviș cu somon sau o mână de nuci pot absorbi o parte din cafeaua care ar ajunge astfel direct în stomacul gol.
Ceaiul negru și băuturile carbogazoase
Și ceaiurile care conțin cofeină pot avea aceleași efecte, în special ceaiul negru. Îl poți înlocui dimineața cu ceai de mentă sau de mușețel.
În plus față de băuturile cofeinizate, băuturile carbogazoase, cum ar fi apa minerală cu bule și sucurile carbogazoase, sunt de asemenea interzise pe stomacul gol. Dr. Brigman spune că băuturile carbogazoase pot cauza imediat „balonare și disconfort”. Dacă mai conțin și zahăr, pot duce rapid la o creștere a nivelului de zahăr din sânge, urmată de o cădere bruscă de energie.
Citricele și iaurtul
Poate mai surprinzător este faptul că trebuie să fii atent și la fructele citrice și chiar la iaurt, un aliment de bază la micul dejun, deoarece ar putea duce la vizite neplăcute la toaletă.
În ceea ce privește alimentele, dieteticienii au avertizat și împotriva unui alt favorit al dimineții – iaurtul. Deși poate părea o alegere sănătoasă pentru începutul zilei, experții recomandă să ai ceva în stomac înainte de a consuma iaurt.
Dr. Brigman a explicat: „Produsele lactate pot fi dificile de digerat de unii oameni pe stomacul gol, ceea ce duce la gaze, balonare și disconfort.”
De asemenea, Dr. Schopis subliniază că iaurturile conțin acid lactic, care poate irita simptomele gastrointestinale și poate distruge o parte din probioticele benefice pe care le conțin.
Experții recomandă să fie evitate citricele și de sucurile din aceste fructe deoarece pot irita mucoasa stomacală și pot crea reflux acid.
Alcoolul
Mai puțin surprinzător este alcoolul. Consumul de băuturi alcoolice pe stomacul gol te poate face să te îmbeți mai repede. De asemenea, te va face mai mahmur.
Alimentele picante
Și alimentele picante sunt pe lista celor care nu ar trebui consumate pe stomacul gol.
Explicând de ce mesele picante ar putea declanșa disconfort gastrointestinal, doctorul gastroenterolog Michael Schopis spune: „Majoritatea alimentelor picante conțin o substanță chimică numită capsaicină, care se leagă de receptorii din tractul tău gastrointestinal. Acest lucru face ca organismul să creadă că ceva dăunător a pătruns în tractul gastrointestinal, determinându-l să crească producția de mucus și să accelereze digestia pentru a elimina substanța respectivă. Aceasta poate declanșa momente digestive excesive, împreună cu un stomac deranjat, scaune moi, urgență și diaree".
Dulciurile
Și în final, dieteticienii recomandă să păstrezi produsele zaharoase pentru a te răsfăța după o masă sărată.
Dr. Brigmam concluzionează: „Pentru cineva care își monitorizează nivelul de zahăr din sânge, consumul de alimente sau băuturi zaharoase pe stomacul gol poate duce la o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Aceasta poate fi urmată de o scădere bruscă a energiei. Consumând ceva înainte de ele, vei ajuta la echilibrarea mai bună a acestor numere".
Dr. Chutkan recomandă să consumi mai întâi alimente bogate în fibre pentru a încetini absorbția zahărului.
- Te-ar putea interesa si:
- Sunt sucurile cu îndulcitori o alternativă mai bună decât cele cu zahăr? Un medic gastroenterolog...
- O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le...
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa