reflux gastroesofagian

Cu ce complicații severe se pot alege cei care nu-și tratează refluxul gastroesofagian, una dintre cele mai întâlnite boli digestive

Reflux gastroesofagian / Foto: Shutterstock

Medicul Greta Dancu, de la Spitalul Clinic CF Timişoara, a atras atenţia că boala de reflux gastroesofagian este una dintre cele mai întâlnite boli digestive, care afectează milioane de oameni, iar netratată poate duce la complicaţii severe.

”Boala de reflux gastroesofagian este una dintre cele mai întâlnite boli digestive, care afectează milioane de oameni. Afecţiunea se manifestă atunci când conţinutul stomacului, inclusiv acidul gastric, ajunge înapoi în esofag, iritând mucoasa esofagiană. Deşi pare o problema minoră de sănătate, simptomele persistente sau netratate pot duce la complicaţii severe”, a transmis medicul Greta Dancu, potrivit News.ro.

Citește și: Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă

Ce complicații pot apărea în cazul celor care au reflux gastroesofagian

Potrivit acesteia, persoanele care suferă de această boală se confruntă cu senzaţii de arsură în capul pieptului, regurgit[ri şi uneori chiar cu dificultate la înghiţirea mâncării. 

"Boala poate fi cauzată de slăbirea sfincterului esofagian inferior care nu mai reuşeşte să împiedice refularea conţinutului stomacului. Printre factorii de risc se numără: consumul de alimente grase, picante sau acide, obezitatea, fumatul sau consumul de alcool, dar şi utilizarea unor medicamente.

Diagnosticul se stabileşte pe baza istoricului medical şi al simptomelor, a unor analize medicale, dar pot fi necesare şi investigaţii suplimentare, printre care se numără endoscopia digestivă”, a mai precizat Greta Dancu.

Netratată, boala poate duce la apariţia unor complicaţii printre care se numără esofagita, ulcerul esofagian, stenoza esofagiană sau chiar cancerul esofagian în cazuri extreme, neglijate,dar în care coexistă şi alţi factori de risc, atrage atenţia medicul. 

”Tratamentul include schimbarea stilului de viaţă, prin scăderea greutăţii corporale, evitarea alimentelor declanşatoare, administrarea unor medicamente, o cură terapeutică şi, în cazuri extreme, intervenţii chirurgicale”, a adăugat Greta Dancu. 

Citește și: Sunt sucurile cu îndulcitori o alternativă mai bună decât cele cu zahăr? Un medic gastroenterolog explică de ce sunt dăunătoare băuturile dietetice

Citește și: O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă deloc. Când devine cafeaua periculoasă pentru sănătate

Te-ar putea interesa si:
Ce fel de cafea poți bea dacă ai arsuri la stomac sau reflux gastroesofagian
Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
Alimentele pe care medicii gastroenterologi încearcă să nu le consume niciodată. Cum ne afectează...

Partenerii noștri

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri/ Shutterstock

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri: „Efectele lor se intensifică reciproc şi cresc semnificativ...

Dr. George Spercu, şeful Secţiei de toxicodependenţe de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Al...