Dacă obiceiul de a bea cafea îți afectează stomacul, ar trebui să știi că există alegeri pe care le poți face pentru a reduce efectele secundare.
Beneficiile pentru sănătate ale cafelei sunt bine-cunoscute. Studiile au arătat că cei care consumă regulat cafea au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 și boala Alzheimer. Consumul de cafea a fost, de asemenea, asociat cu o rată metabolică mai bună, o vigilență mentală sporită, performanțe fizice îmbunătățite și o speranță de viață mai lungă, relatează New York Post.
Cafeaua este o sursă bogată de antioxidanți, compuși care protejează celulele de deteriorările cauzate de radicalii liberi. Antioxidanții din cafea neutralizează radicalii liberi, reducând inflamația și riscul de daune celulare.
Totuși, nu toată lumea poate bea cafea fără probleme. Consumul de cafea poate fi asociat cu indigestie, arsuri la stomac, reflux acid și alte simptome gastrointestinale.
Refluxul acid este o afecțiune în care acidul din stomac se întoarce în esofag. Arsurile la stomac sunt senzația de arsuri în piept cauzată de refluxul acid.
Dar există speranță pentru iubitorii de cafea, deoarece anumite tipuri de prăjire și preparare sunt mai blânde cu inima și esofagul.
Citește și: Cel mai bun moment al zilei în care să-ți bei cafeaua. Așa vei profita de toate beneficiile ei
Ce tipuri de cafea pot bea cei care au reflux gastric sau arsuri la stomac
Cold Brew
Așa cum sugerează și numele, cold brew este obținut printr-o metodă de preparare la temperatură joasă, cu un contact prelungit, în care boabele de cafea sunt infuzate în apă rece sau la temperatura camerei timp de 12 până la 24 de ore pentru a obține o băutură mai fină.
Datorită acestui proces și apei reci utilizate, prepararea extrage mai puțini acizi și uleiuri din boabe, rezultând o cafea mai puțin acidă. Acest lucru face ca această băutură să fie o alegere mai bună pentru persoanele cu reflux acid.
Cu toate acestea, cold brew conține mai puțini antioxidanți decât cafeaua preparată la temperaturi mai ridicate, deoarece temperaturile mari ajută la eliberarea acestor compuși din boabe.
Cafea decofeinizată
Deși mulți iubitori de cafea preferă să renunțe la ea decât să aleagă varianta decofeinizată, aceasta din urmă poate fi o opțiune mai bună pentru cei care suferă de reflux acid.
Cofeina poate fi un factor agravant, așa că cea tip decaf, care încă mai conține cofeină, dar într-o cantitate mai mică decât cafeaua complet cofeinizată, va provoca mai puține probleme.
Cafea cu aciditate scăzută
Recent, s-a discutat mult despre cafeaua cu aciditate scăzută ca o opțiune bună pentru persoanele cu reflux acid.
Această cafea utilizează o metodă de prăjire diferită, care poate dura mai mult de 3 sau 4 ore la temperaturi mai scăzute, ceea ce duce la cafeaua cu aciditate scăzută.
Termenul „aciditate scăzută” nu se referă la acidul din stomac, ci la acidul clorogenic. În timpul procesului îndelungat de prăjire, mai mult acid clorogenic este distrus. Totuși, acidul clorogenic este un antioxidant puternic, care are proprietăți „anti-diabetice, anti-cancerigene, anti-inflamatorii și anti-obezitate”.
Un studiu recent a constatat că, în ciuda afirmațiilor contrare, cafeaua cu aciditate scăzută nu aduce beneficii celor care suferă de arsuri la stomac, regurgitare și/sau disconfort gastric.
„Concluzionăm că diferențele în procesul de prăjire a boabelor de cafea nu duc la diferențe semnificative în simptomele gastrointestinale superioare induse de cafea”, au remarcat cercetătorii.
Citește și: Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
- Te-ar putea interesa si:
- Cu ce complicații severe se pot alege cei care nu-și tratează refluxul gastroesofagian, una dintre...
- Cel mai bun moment al zilei în care să-ți bei cafeaua. Așa vei profita de toate beneficiile ei
- Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă