cafea (3)

Urmarile infricosatoare ale supradozei de cofeina. Ce doza poate fi fatala

Cofeina e cea mai folosita substanta psihoactiva din lume. Desi majoritatea consuma stimulentul in doze moderate, supradoza de cofeina e mult mai periculoasa decat credem, scrie Science Alert.

Cofeina se gaseste in numeroase produse pe care le consumam zilnic, de la cafea, la ceai si sucuri. In cantitati moderate, nu are efecte infricosatoare asupra corpului, insa pudra de cofeina, forma concentrata a substantei, e extrem de puternica si poate fi periculoasa.

Citeste si: “Cea mai mare criza de cafea a timpurilor noastre”. Motivul pentru care lumea ar putea ramane fara cafea

Agentia guvernamentala FDA din SUA avertizeaza ca o singura lingurita de pudra de cofeina e echivalenta a 28 de cesti de cafea, motiv pentru care au fost introduse mai multe reglementari privind vanzarea ei in mai multe state, ca urmare a unor supradoze ce au rezultat in decese.

Potrivit unui raport condus de Rebecca Harsten, din cadrul Spitalului Regina Elisabeta, din Londra, chiar si o cantitate mica de cofeina poate duce la efecte toxice semnificative.

Citeste si: Toate bananele din lume ar putea sa dispara. De ce sunt in pericol

“Ingerarea cofeinei intr-o cantitate mai mare de 1-2 g cauzeaza efecte toxice semnificative,” au scris cercetatorii in studiu. “Supradozele fatale de cofeina au avut loc in cazul ingerarii a peste 5 g sau cu o concentratie de cofeina in sange mai mare de 80mg/L.”

Citeste si: Biscuitii, pufuletii sau batoanele de ciocolata ar putea pune in pericol padurile antice din Asia. Ce ingredient e de vina

Supradoza de cofeina poate duce la numeroase efecte infricosatoare asupra corpului, inclusiv palpitatii, transpiratie, anxietate si probleme de respirat. Poate duce la scaderea tensiunii arteriale, hiperventilatie si varsaturi.

Te-ar putea interesa si:
Ce fel de cafea poți bea dacă ai arsuri la stomac sau reflux gastroesofagian
Cel mai bun moment al zilei în care să-ți bei cafeaua. Așa vei profita de toate beneficiile ei
Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă

Partenerii noștri

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri/ Shutterstock

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri: „Efectele lor se intensifică reciproc şi cresc semnificativ...

Dr. George Spercu, şeful Secţiei de toxicodependenţe de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Al...