Cercetatorii britanici au descoperit un mic os in corpul uman, in zona genunchiului, pe care il credeau pierdut datorita evolutiei, scrie BBC.
Experti din cadrul Colegiului Imperial din Londra au gasit micul os numit “fabella” (“micul bob de fasole” in limba latina) in apropierea tendonului din spatele genunchilor. Doctorii cred ca acest organ vestigial nu are niciun rol, insa se pare ca indivizii ce au acest os au sanse mai mari sa sufere de artrita.
Fabella e un os sesamoid (oase ce se dezvolta in grosimea unor tendoane musculare), precum rotula. Pentru a estima cati indivizi au acest os, dr. Michael Berthaume si colegii sai au analizat studii axate pe genunchi realizate in peste 27 de tari in ultimii 150 de ani.
Citeste si: Cercetatorii MIT au creat o pastila ce ne poate scana stomacul. Cum functioneaza
Intre anii 1918 si 2018, cazurile in care apare fabella au crescut semnificativ, pana in punctul in care se crede ca acest os apare de 3 ori mai frecvent decat acum 100 de ani. In 1918, doar 11% din populatia globala avea fabella, procent ce a crescut pana la 39% in 2018.
Cercetatorii nu stiu exact de ce unii oameni au fabella si altii nu, pentru ca nimeni nu a studiat aceasta parte a corpului pana acum.
Citeste si: Cercetatorii au inventat un genunchi artificial inteligent, ce se alimenteaza singur cu energie
“E posibil ca fabella sa se comporte precum alte oase sesamoide pentru a ajuta la reducerea frecarii in tendoane, redirectionarea puterii muschilor sau, ca in cazul rotulei, cresterea fortei mecanice a acelui muschi,” a declarat Berthaume. “Sau s-ar putea sa nu faca ceva.”
In cazul unor maimute, fabella are rolul rotulei, ce creste avantajul mecanic al muschiului, insa pe masura ce stramosii nostri au evoluat, se pare ca osul a inceput sa dispara.
Osul a reaparut in corpul uman si ar putea cauza probleme
Oamenii cu osteoartrita de genunchi au probabilitatea de doua ori mai mare sa aiba acest os, desi nu exista niciodata dovada ca fabella cauzeaza problema. Fabella ar putea ingreuna si operatiile de genunchi si poate cauza durere si disconfort.
Expertii cred ca reaparitia osului e legata de nutritie. Cercetatorii ce au publicat studiul lor in Jurnalul de Anatomie au concluzionat ca hrana mai buna si abundenta a contribuit la schimbarea corpului. Oamenii au devenit mai inalti si mai grei, asa ca avem tibii si muschi mai lungi.
Aceasta schimbare ar putea pune presiune mai mare asupra genunchiului, asa ca trupul uman s-a adaptat. Descoperirea acestui mic os ar putea ajuta doctorii sa trateze mai bine oamenii ce au probleme cu genunchii. Expertii vor sa vada daca anumiti factori demografici ar putea influenta aparitia osului fabella, pentru a putea intelege mai bine aceasta componenta a corpului uman.
- Te-ar putea interesa si:
- În cât timp se recuperează corpul uman după o călătorie în spaţiu
- Legătura neștiută dintre extincția animalelor de mari dimensiuni și creierul uman. Cum a evoluat...
- Cercetătorii au descoperit primele paturi din istorie! Din ce erau construite