Scăderea masei osoase, probleme cardiace, pietre la rinichi. Corpul uman este pus la grea încercare în spaţiu, dar se reface aproape complet la trei luni după întoarcerea pe Pământ, concluzionează aproximativ douăzeci de studii efectuate pe turişti spaţiali, publicate marţi în revista Nature, informează AFP.
"Aceasta este cea mai amănunţită examinare a unui echipaj pe care am efectuat-o vreodată", a declarat Christopher Mason de la Facultatea de Medicină "Joan & Sanford I. Weill" din cadrul Universităţii Cornell din New York, autorul principal al unuia dintre studii, în cadrul unei conferinţe de presă.
Înţelegerea impactului zborurilor spaţiale asupra sănătăţii este crucială pentru viitoarele misiuni lunare cu echipaj uman şi dincolo de Lună, dar şi pentru industria turismului spaţial, care speră să îi trimită pe orbită pe toţi doritorii care îşi pot permite din punct de vedere financiar o călătorie de acest tip.
Cercetători de la peste 100 de instituţii din întreaga lume au analizat toate datele privind starea de sănătate a celor patru turişti spaţiali ai companiei Space X, care au petrecut trei zile pe orbită într-o capsulă, fără astronauţi profesionişti la bord, în septembrie 2021.
Dimensiunea eşantionului este mică în comparaţie cu cele aproape 700 de persoane care au vizitat deja spaţiul de la începutul misiunilor de explorare spaţială. Însă guvernele nu au fost întotdeauna dispuse să împărtăşească datele din misiunile lor, a subliniat Afshin Beheshti de la NASA, unul dintre oamenii de ştiinţă care au condus cercetarea.
Cei patru americani din misiunea Inspiration4 nu au ezitat să se supună unei serii de teste. Rezultatele au fost difuzate pe scară largă şi au fost comparate cu rezultatele testelor efectuate pe alţi 64 de astronauţi.
Modificări la nivelul sângelui, inimii, pielii, proteinelor, rinichilor, genelor, celulelor: aproape totul în organism a fost luat în considerare.
Pe Marte "în deplină siguranţă"
Un zbor în spaţiu cu echipaj uman poate duce la scăderea masei osoase, la probleme cardiace, oculare şi renale. Dar aproximativ 95% dintre aceşti indicatori de sănătate revin la nivelurile anterioare în termen de trei luni după întoarcerea pe Pământ, iar oamenii se recuperează rapid, a explicat Christopher Mason.
El speră că aceste descoperiri îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să identifice medicamentele sau măsurile care vor fi necesare pentru a proteja mai bine echipajele.
Misiunea Inspiration4, finanţată de căpitanul său miliardar Jared Isaacman, a vrut să demonstreze că spaţiul este accesibil şi pentru persoanele care nu petrec ani întregi antrenându-se pentru o astfel de performanţă.
Unul dintre studii a arătat că telomerii - extremităţile cromozomilor - celor patru membri ai echipajului s-au lungit într-o manieră spectaculoasă în perioada petrecută pe orbită. Dar în lunile care au urmat întoarcerii pe Pământ, telomerii au revenit la lungimea lor iniţială.
Întrucât telomerii se lungesc şi odată cu vârsta, găsirea unei modalităţi pentru a rezolva această problemă ar putea contribui la lupta împotriva îmbătrânirii, a comentat Susan Bailey, de la Universitatea de Stat din Colorado, autoarea unuia dintre studii.
Având în vedere datele colectate până în prezent, "nu există niciun motiv pentru care să nu putem ajunge pe Marte şi să ne întoarcem în deplină siguranţă", a declarat Christopher Mason.
Dar "probabil nu vom face mai multe călătorii, având în vedere amploarea radiaţiilor", a adăugat el.
Un studiu a arătat că şoarecii expuşi la radiaţii echivalente cu cele acumulate în 2,5 ani petrecuţi în spaţiu au suferit leziuni renale permanente.
"Chiar dacă un astronaut poate merge pe Marte, este posibil ca la întoarcere să aibă nevoie de dializă", a declarat autorul principal al unuia dintre studii, Keith Siew, de la London Tubular Centre, într-un comunicat de presă.
Un alt studiu sugerează că astronauţii de sex feminin ar putea tolera mai bine stresul cauzat de zborurile în spaţiu. "Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că femeile pot naşte copii, astfel încât corpul lor este mai obişnuit cu schimbările majore", a explicat Christopher Mason
- Te-ar putea interesa si:
- Primul satelit din lemn, LignoSat, lansat în spaţiu. Ce urmăresc cercetătorii
- NASA, misiune spațială de 5 miliarde $, pe o lună înghețată a lui Jupiter. "O şansă de a explora o...
- Cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee. 1,5 miliarde de obiecte cosmice, descoperite în...