Încălzirea globală provoacă topirea gheţarilor din Himalaya într-un "ritm extraordinar", potrivit unui nou studiu publicat în revista Scientific Reports.
Totodată, gheţarii din această zonă se topesc mai repede decât în orice altă regiune din lume, ameninţând alimentarea cu apă a aproape două miliarde de persoane, scrie Agerpres. Doar în Antartica şi Arctica există mai multă gheaţa decât în Himalaya.
Citește și: Regiunea arctică a Rusiei pierde miliarde de tone de gheață pe an odată cu încălzirea globală
"Descoperirile noastre arată în mod clar că ritmul în care gheţarii din Himalaya se reduc este de cel puţin zece ori mai rapid decât media de-a lungul secolelor trecute. Această accelerare a ritmului topirii gheţarilor a apărut doar în ultimele decenii şi coincide cu schimbările climatice provocate de om", a declarat profesorul şi cercetătorul de la Universitatea din Leeds, Jonathan Carrivick, autorul principal al studiului.
Studiul a constatat că gheţarii din Himalaya au pierdut 40% din suprafaţa lor, o mare parte începând din anii 1970. Gheţarii furnizează apa oamenilor care trăiesc în zonele montane şi în văile din apropierea fluviilor precum Gange, Indus şi Brahmaputra, şi multor altora. Este vorba despre aproximativ 250 de milioane de persoane care trăiesc în munți și de alte 1,65 miliarde de suflete din zonele văilor, scriu cei de la USA Today.
Citește și: „Cod roșu” pentru umanitate. Constatările şocante ale experţilor în domeniul climei cu privire la încălzirea globală
Un coleg al profesorului Carrivick a declarat că timpul se scurge pentru a preveni un dezastru. "Acest studiu este doar cea mai recentă confirmare că acele schimbări se produc într-un ritm accelerat şi că vor avea un impact semnificativ asupra unor întregi naţiuni şi regiuni", a declarat cercetătorul Simon Cook de la Universitatea din Dundee, unul dintre coautorii studiului.
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo
- Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia...