Un bărbat din Rusia a ajuns la spital cu o afecțiune medicală rară și cu insuficiență renală acută, după ce a efectuat 2.000 de genuflexiuni, ca parte a unei provocări extrem de periculoase. Incidentul a avut loc după ce tânărul de 20 de ani a acceptat un pariu care l-a pus în fața unei sarcini imposibile, convins că poate finaliza acest maraton de fitness într-o singură sesiune.
În timp ce încerca să-și ducă provocarea la capăt, bărbatul a început să resimtă dureri extrem de puternice și o umflare rapidă a picioarelor. Aceste simptome, cauzate de suprasolicitarea extremă a mușchilor, a dus la o condiție medicală rară.
Tânărul a fost transportat de urgență la spital, unde medicii au descoperit că suferă de rabdomioliză, o leziune rară a mușchilor care determină descompunerea rapidă a țesutului muscular. Dacă nu e tratată, afecțiunea poate fi fatală.

Foto: Shutterstock
Testele efectuate au arătat că rinichii tânărului funcționau la doar 50% din capacitate, potrivit unui raport emis de medicii din Vladivostok, acolo unde a fost tratat. Afecțiunile renale sunt frecvent întâlnite în cazurile de rabdomioliză, deoarece în timpul procesului de descompunere a mușchilor se eliberează o proteină dăunătoare. Această substanță, numită mioglobină, ajunge în rinichi prin sânge, unde se transformă în compuși care pot duce la insuficiență renală fatală. Medicii ruși au raportat mai multe semne ale acestei afecțiuni în cazul pacientului, printre care urina de culoare „maro închis” și niveluri ridicate de creatinină, care de obicei sunt reglate de rinichi, scrie Daily Mail.
Deși medicii au reușit să trateze insuficiența renală acută fără a fi necesară dializa, daunele rămân. Tânărul de 20 de ani va trebui să urmeze o perioadă de recuperare de până la un an.
Rabdomioliza apare atunci când mușchii sunt atât de grav răniți încât fibrele lor încep să se descompună, ducând la moartea musculară. Când acest lucru se întâmplă, compuși toxici ajung în sistemul circulator și pot afecta organele.
Printre simptomele rabdomiolizei se numără slăbiciunea musculară, rigiditatea, durerea musculară și schimbarea culorii urinei.
Sportivii care practică alergările pe distanțe lungi, cei care participă la cursuri de spinning și alți practicanți de exerciții de intensitate mare au un risc mai mare de a dezvolta rabdomioliză.
Conform Cleveland Clinic, cel mai important factor pentru prevenirea rabdomiolizei este asigurarea unei perioade adecvate de odihnă între exercițiile intense, care pun o presiune mare asupra mușchilor.
- Te-ar putea interesa si:
- Exerciţiile fizice, în special după vârsta de 50 de ani, reduc riscul de demenţă. Concluziile unui...
- Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii de persoane din toată lumea...
- Obiceiul zilnic care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Ce au descoperit cercetătorii...