Un grup de compuşi chimici utilizaţi pentru dezinfectarea apei consumate de milioane de oameni din întreaga lume produce un reziduu potenţial toxic, conform unui nou studiu publicat joi în Statele Unite, în urma căruia cercetătorii au făcut apel la o evaluare aprofundată a efectelor asupra sănătăţii, transmite AFP.
Cloraminele anorganice au fost utilizate de zeci de ani pentru eliminarea agenţilor patogeni din apă. În timp ce clorul rămâne cel mai utilizat dezinfectant la nivel mondial, cloraminele l-au înlocuit din ce în ce mai mult în numeroase sisteme pentru a reduce anumite subproduse asociate cancerului de vezică urinară şi de colon şi avorturilor spontane.
Peste 113 milioane de americani consumă apă potabilă dezinfectată cu cloramină, respectiv o treime din populaţie. Acest compus este utilizat, de asemenea, în Europa, Canada şi Asia.
"Cloraminele în sine se descompun în produse insuficient identificate", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Julian Fairey, autorul principal al studiului publicat în jurnalul ştiinţific Science, arată Agerpres.
Mister dezvăluit după 15 ani
Unul dintre aceste produse a fost descoperit în urmă cu mai bine de 40 de ani, dar fără a conduce la caracterizare chimică. A fost pur şi simplu supranumit "produs neidentificat". Julian Fairey şi echipa sa au dezvăluit în sfârşit misterul.
Studiul a fost condus de Julian Fairey şi David Wahman. După ce au absolvit Universitatea din Texas, SUA, Fairey şi Wahman au continuat să studieze chimia cloraminei - Wahman la Agenţia Statelor Unite pentru Protecţia Mediului (EPA), iar Fairey la Universitatea din Arkansas - şi au decis că vor să identifice acest compus nenumit şi necunoscut. La început părea simplu, dar le-a luat 15 ani să rezolve misterul, potrivit CNN.
Folosind o combinaţie de metode chimice tradiţionale şi instrumente moderne, ei au identificat compusul drept "anion cloronitramidă".
Acest compus a fost detectat de echipă în 40 de probe de apă potabilă din sistemele care utilizează cloramină, în concentraţii ce ajung până la 100 de micrograme pe litru, ceea ce depăşeşte limitele uzuale de reglementare obişnuite pentru subprodusele de dezinfecţie - între 60 şi 80 de micrograme pe litru.
"Structura chimică pare îngrijorătoare, la fel ca şi concentraţiile în care se formează acest compus şi, prin urmare, credem că studiile cu privire la efectele asupra sănătăţii sunt justificate", a precizat Julian Fairey.
Companiile de tratare a apei ar putea lua în considerare revenirea la clor, a sugerat cercetătorul, ceea ce ar necesita totuşi dezinfectanţi secundari pentru a neutraliza subprodusele toxice cunoscute ale clorului.
Între timp, cercetătorii recomandă persoanelor preocupate să filtreze apa acasă cu cărbune activ.
- Te-ar putea interesa si:
- Fierberea apei de la robinet înainte de a o bea. Cea mai nouă concluzie a cercetătorilor
- Un nou studiu a arătat că apa îmbuteliată conţine sute de mii de particule de plastic pe litru
- Cele două lucruri simple pe care e important să le faci înainte de a bea cafeaua de dimineață