Stresul poate duce la căderea părului și la apariția cheliei, sugerează un nou studiu efectuat de oamenii de știință pe șoareci, potrivit Daily Mail.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că un hormon al șoarecilor, și anume - corticosteronul, care este eliberat în timpul stresului, suprimă producția unei proteine numite GAS6. GAS6 promovează creșterea foliculilor de păr, iar atunci când o persoană sau un animal este stresat, nivelurile ridicate de corticosteron împiedică producerea acestuia.
Descoperirea nu s-a dovedit încă a fi aplicabilă oamenilor, dar cercetătorii spun că mecanismul este considerat similar.
Autorul studiului, Ya-Chieh Hsu, profesor de celule stem și biologie regenerativă la Universitatea Harvard, a declarat: ”Hormonii de stres suprimă creșterea la șoareci prin reglarea celulelor stem ale foliculului de păr. De-a lungul vieții unei persoane, foliculii de păr trec prin trei etape: anagen - faza de creștere, catagen - faza de degenerare și telogen - o perioadă de odihnă.
În timpul anagenului, un folicul împinge continuu un fir de păr. În catagen, creșterea se oprește și partea inferioară se micșorează, dar părul rămâne la locul său. În faza telogenă, însă, celula stem a foliculului pilos nu este activă și, ca rezultat, părul poate cădea în curând.
Echipa din SUA a studiat rolul hormonului de stres asupra șoarecilor prin eliminarea glandelor suprarenale care pompează corticosteronul. Astfel, șoarecii modificați nu au putut produce substanţa chimică, imitând astfel un mediu fără stres.
Datele arată că foliculii de păr ai acestor șoareci au fost în telogen timp de doar 20 de zile, de trei ori mai puțin decât la șoarecii nealterați care produc corticosteron. De asemenea, foliculii s-au angajat în creșterea părului de trei ori mai des, spun cercetătorii. Cercetătorii au injectat apoi șoarecii cu GAS6 și au constatat că a reinitiat cu succes creșterea părului.
„Aceste descoperiri interesante stabilesc o bază pentru explorarea tratamentelor pentru căderea părului cauzate de stresul cronic", a declarat Prof. Rui Yi, dermatolog la Universitatea Northwestern din Chicago, care nu a fost implicat în studiu.
Citeşte şi: Aspirina te-ar putea proteja de coronavirus, arată un studiu israelian
În prezent, transplantul de foliculi de păr dintr-o parte a capului în cealaltă este singura opțiune pentru chelie la bărbaţi.
- Te-ar putea interesa si:
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
- Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și...
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...