A,Grilled,Rib-eye,Beef,Steak,Seasoned,With,Rosemary,And,Accompanied

Consumați multă carne roșie? Riscurile asupra sănătății. Ce au descoperit oamenii de știință

Carne roșie. Shutterstock

Cercetătorii de la spitalul universităţii Harvard au descoperit că dietele bogate în carne procesată, inclusiv şuncă, hot-dog şi cârnaţi, au fost asociate cu un risc cu 13% mai mare de demenţă la participanţii urmăriţi timp de 43 de ani.

Consumul de carne roşie este un factor de risc stabilit pentru afecţiunile cronice, inclusiv bolile cardiovasculare şi diabetul de zaharat tip 2.

Un nou studiu realizat de cercetători de la Mass General Brigham, Facultatea de ştiinţe ale sănătăţii a Universităţii Harvard şi Institutul MIT a constatat că un consum mai mare de carne roşie, în special în forme procesate, creşte şi riscul de demenţă.

Rezultatele, publicate online pe 15 ianuarie, în revista Neurology, evidenţiază faptul că înlocuirea cărnii roşii procesate cu surse de proteine precum peştele, nucile şi leguminoasele poate reduce riscul de demenţă cu aproximativ 20%.

„Ghidurile dietetice tind să se concentreze pe reducerea riscurilor de afecţiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă şi diabetul, în timp ce sănătatea cognitivă este discutată mai rar, în ciuda faptului că este legată de aceste boli”, a declarat miercuri autorul corespondent dr. Daniel Wang, profesor la departamentul de nutriţie al universităţii Harvard şi medic specialist la spitalul Brigham and Women, într-un comunicat.

Cercetătorii speră că aceste rezultate încurajează o mai mare considerare a legăturii dintre regimul alimentar şi sănătatea creierului.

Pe măsură ce populaţia Statelor Unite îmbătrâneşte, demenţa reprezintă o provocare tot mai mare pentru pacienţi şi familii. Dintre cele 133.771 de persoane incluse în acest studiu, cu o vârstă medie de 49 de ani la momentul iniţial, 11.173 au fost diagnosticate cu demenţă până la 43 de ani mai târziu.

Datele au fost extrase din studiul asistentelor din Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) şi studiul de urmărire a profesioniştilor din domeniul sănătăţii (HPFS), care au studiat prospectiv sănătatea şi stilul de viaţă a mii de participanţi, ce pot influenţa riscul de boli cronice precum demenţa. Studiile includ zeci de ani de informaţii detaliate privind sănătatea, inclusiv dietele standard ale participanţilor, care sunt actualizate la fiecare doi până la patru ani.

O porţie tipică de carne roşie a fost aproximată la 90 de grame. Cei care consumă zilnic în medie un sfert sau mai mult dintr-o porţie de carne roşie procesată (aproximativ două felii de şuncă, o felie şi jumătate de parizer sau un hot dog), comparativ cu cei care consumă o cantitate minimă (mai puţin de o zecime dintr-o porţie în fiecare zi) au prezentat un risc cu 13% mai mare de a dezvolta demenţă. Cercetătorii au ţinut cont de numeroşi factori clinici, demografici şi de stil de viaţă, cum ar fi statutul socioeconomic şi istoricul familial al demenţei.

Ei au măsurat funcţia cognitivă obiectivă utilizând evaluări cognitive standard. Cercetătorii au constatat că această măsurătoare a fost, de asemenea, mai proastă în rândul celor cu un consum mai mare de carne procesată, îmbătrânirea cognitivă fiind accelerată în medie cu aproximativ 1,6 ani per porţie zilnică.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, declinul cognitiv subiectiv autodeclarat (SCD), care poate precede markerii declinului cognitiv pe evaluările standard. Un risc mai mare de SCD a fost asociat cu consumul de carne procesată sau neprocesată (cum ar fi carnea de vită, de porc şi hamburgerii). Riscul de declin cognitiv a crescut cu 14% pentru cei care consumau zilnic un sfert sau mai multe porţii de carne procesată, comparativ cu grupul cu consum minim, şi cu 16% pentru cei care consumau zilnic una sau mai multe porţii de carne neprocesată, comparativ cu cei care consumau mai puţin de o jumătate de porţie.

„Studiile de cohortă mari, pe termen lung, sunt esenţiale pentru investigarea unor afecţiuni precum demenţa, care se poate dezvolta pe parcursul a zeci de ani”, a precizat dr. Wang. „Continuăm să punem cap la cap această poveste pentru a înţelege mecanismele care cauzează demenţa şi declinul cognitiv”.

Se preconizează că numărul cazurilor de demenţă din Europa şi Statele Unite se va dubla până în 2060.

Cercetătorii continuă să exploreze factorii care leagă carnea roşie de riscul de demenţă, în special cei care implică microbiomul intestinal. N-oxidul de trimetilamină (TMAO), un produs al descompunerii cărnii mediate de bacterii, poate creşte disfuncţia cognitivă datorită efectelor sale asupra agregării proteinelor amiloide şi tau, implicate în boala Alzheimer, dar cercetările în acest sens sunt limitate. Conţinutul de grăsimi saturate şi sare din carnea roşie poate afecta, de asemenea, sănătatea celulelor creierului, spun cercetătorii.

Te-ar putea interesa si:
Cât de importantă este vitamina D: „Măcar un 2.000 de unităţi ar trebui să luăm pe fiecare zi”
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le...
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa

Programul Zilei

Marți11.02
06:00 Nazismul
06:55 Alexander Armstrong la Palatul Buckingham
07:40 Telescopul de 10 miliarde de dolari
08:35 Arome din Irlanda
09:30 20000 de leghe sub mari
10:25 in America de Sud cu Simon Reeve
11:25 tinutul Buzaului - Focul
12:05 Navigand prin lume
12:55 Ecouri din trecut
13:25 Ecouri din trecut
13:52 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR HINOVA
13:55 O noua calatorie spre centrul pamantului
14:50 Istorie pentru tine
15:20 Istorie pentru tine
15:47 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR APAHIDA
15:50 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
16:37 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COROANELE REGALE
16:40 Constructii gigantice
17:30 O noua perspectiva
18:20 Alexander Armstrong la Palatul Buckingham
19:10 Cea mai puternica racheta
20:05 Insulele Italiei
21:45 VOCILE OPEREI
22:00 stiinta bate fictiunea
22:25 stiinta bate fictiunea
22:50 Nazismul
23:42 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE PISTOL
23:45 Misiunea secreta a lui Hitler
00:35 Ecouri din trecut
01:05 Ecouri din trecut
01:32 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE CERAMICA
01:35 O noua calatorie spre centrul pamantului
02:30 Istorie pentru tine
03:00 Istorie pentru tine
03:27 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 1
03:30 Joanna Lumley: pe urma condimentelor
04:17 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
04:20 Constructii gigantice
05:10 O noua perspectiva

Partenerii noștri

SURFACE OF MARS as seen by the Mars Rover Perseverance. Photo: EPA

„O comoară unică” a fost descoperită de roverul Perseverance pe Marte. „Texturi pe care nu le-am mai întâlnit vreodată”