Procesul de terraformare al planetei Marte va presupune un efort imens pentru omenire si va necesita solutii ingenioase pentru a depasi obstacolele impuse de un mediu extraterestru. Daca vrem sa ajungem sa traim pe planeta rosie, trebuie sa ne asiguram ca o flora diversificata va putea supravietui in acele conditii extreme. Cercetatorii au facut deja primul pas - au plantat legume in sol martian, scrie The Washington Post.
Solul a fost creat de expertii de la NASA pentru a simula pamantul planetei Marte. Dispozitivile trimise pe planeta rosie au analizat compozitia solului si cercetatorii au descoperit ca o mare parte din nutrientii necesari plantelor se pot gasi, teoretic, si pe planeta rosie.
-
Printre macronutrientii si micronutrientii identificati de cercetatori, potrivit NASA, se numara:
Oxigen
Carbon
Hidrogen
Nitrogen
Potasiu
Fosfor
Calciu
Magneziu
Sulf
Fier
Mangan
Zinc
Cupru
Molibden
Bor
Clor
Cu ajutorul analizei compozitiei, expertii de la NASA au reusit sa produca un tip de sol foarte apropiat de cel martian. Apoi, cercetatori de la Universitatea si Centrul de Cercetare Wageningen, Olanda, au incercat sa cultive legume in acest pamant artificial.
Citeste si: Pamantul a ajuns sa isi “bea” oceanele! Ce cauzeaza fenomenul ingrijorator
Primele legume plantate de cercetatori in solul martian nu au avut succes
In cadrul primelor experimente, realizate in jurul anului 2014, recoltele nu au avut succes. Plantele au murit la scurt timp dupa ce au incoltit si foarte putine seminte au germinat.
Pentru a combate acest fenomen, expertii au introdus materie organica din solul Terrei in pamantul martian. Aceasta strategie a permis solului sa retina apa mult mai bine, ceea ce a dus la cresterea a 10 soiuri diferite de legume, inclusiv mazare si rosii.
Cercetatorii au recreat experimentul si cu sol lunar, bazat pe mostre recoltate de astronauti, si acela s-a dovedit a fi un mediu mai bun de crestere decat pamantul martian artificial. Ultimul experiment, realizat cu o cultura de arahide, a demonstrat ca solul lunar are o rata mai mare de productie decat cel martian.
O alta problema ar fi si compozitia solului extraterestru. Atat cel martian, cat si cel lunar au o cantitate semnificativa de metale grele. Pe Terra, plantele sunt capabile sa evite asimilarea acestor metale si daca nu reusesc, de obicei nu e o problema - pentru plante.
Citeste si: O padure din Canada “respira”! Cum explica specialistii fenomenul neobisnuit
“Imediat cum am incepe sa le mancam, acele metale grele ar putea reprezenta o problema pentru noi,” a declarat Wieger Wamelink, un expert implicat in proiect.
Plantele crescute in solul martian ar putea si periculoase pentru oameni, insa sunt necesare mai multe experimente pentru a determina daca - si in ce masura - aceste legume pot fi intr-adevar crescute in sol martian adevarat si daca pot fi consumate fara efecte secundare.
- Te-ar putea interesa si:
- Planeta Marte este bombardată de meteoriţi aproape în fiecare zi
- Primele eşantioane aduse vreodată pe Terra de pe faţa nevăzută a Lunii. Sonda spaţială Chang'e-6 a...
- Descoperirea care arată că Marte ar fi fost foarte asemănătoare Terrei