Un strat de roca din perioada Cretacica, aflat la granita desertului Sahara, indica ce regiune ar fi fost “cel mai periculos loc” din istoria Pamantului, sustine un nou studiu, scrie Science Alert.
Grupul Kem Kem, un grup geologic aflat in estul Marocului, ar fi fost un loc extrem de periculos in trecut, potrivit fosilelor de mari carnivori descoperite de cercetatori.
Citeste si: Schimbare nemaivazuta de 10.000 de ani, detectata in oceane. Cum ar putea schimba intreaga lume
In comparatie, fosilele de creaturi erbivore sunt extrem de rare in regiune, o caracteristica ce nu a mai fost gasita in niciun alt ecosistem terestru.
“Acesta a fost cel mai periculos loc din istoria planetei Pamant, un loc in care un om care s-ar intoarce in timp nu ar rezista foarte mult,” a declarat paleontologul Nizar Ibrahim, din cadrul Universitatii Detroit Mercy.
Citeste si: Cum ar arata Pamantul daca ar seca oceanele. Imaginea incredibila dezvaluita de NASA
In noul studiu, Ibrahim si echipa lui au studiat stratul geologic aflat la granita dintre Maroc si Algeria, din perioada Cretacica. Zona e cunoscuta de decenii intregi drept bogata in fosile, insa acesta e cel mai complex studiu realizat pana acum.
“Aceasta e cea mai complexa analiza a fosilelor de vertebrate din Sahara in aproape un secol, de cand faimosul paleontolog german Ernst Freiherr Stromer von Reichenbach a publicat ultima sa lucrare in 1936,” a declarat un alt membru al echipei, paleobiologul David Martill, din cadrul Universitatii din Portsmouth.
Printre fosilele identificate se numara mai multi dinozauri si pterozauri, alaturi de creaturi similare cu crocodilii, testoasele si pestii. Ramasitele indica un ecosistem descris prin “enigma lui Stromer”: abundenta de pradatori, insa putini erbivori cin comparatie.
Citeste si: Fenomen nemaivazut de 60 de ani a revenit in timpul pandemiei COVID-19. Cum arata plajele din Acapulco
Desi regiunea e acum desertica, in urma cu aproximativ 100 de milioane de ani, era un ecosistem vast cu rauri si surse bogate de hrana compusa din animale marine.
- Te-ar putea interesa si:
- Jeff Bezos e gata să contribuie cu un miliard de dolari la reîmpădurirea Africii. Prințul Charles a...
- Legătura neștiută dintre extincția animalelor de mari dimensiuni și creierul uman. Cum a evoluat...
- Cercetătorii au descoperit primele paturi din istorie! Din ce erau construite