Schimbari in dinamica oceanelor ar fi putut cauza o modificare substantiala in ecosistemele din oceanul Atlantic, nemaivazuta in ultimii 10.000 de ani, potrivit unui studiu recent ce a analizat fosilele de mari adancimi, scrie Science Alert.
Descoperirea neobisnuita a fost realizata de un grup fondat de proiectul ATLAS. Studiul a fost publicat in jurnalul Geophysical Research Letter si sustine ca aceasta schimbare a curentilor oceanului a dus deja la tensiuni politice pe masura ce pestii au migrat catre ape mai reci.
Citeste si: Cum ar arata Pamantul daca ar seca oceanele. Imaginea incredibila dezvaluita de NASA
Clima a fost relativ stabila in ultimii 12.000 de ani, de la finalul ultimei Epoci de Gheata. Se crede ca aceasta stabilitate a permis oamenilor sa puna bazele civizilatiei.
Se crede ca si curentii oceanelor au fost relativ stabili in aceasta perioada, insa, din cauza incalzirii globale, oceanele devin din ce in ce mai acide din cauza absorbtiei de dioxid de carbon din atmosfera si numeroase specii de pesti se muta catre poli.
Cercetatorii au studiat fosilele prelevate de la mari adancimi si mostre recente pentru analiza.
Potrivit studiului, circulatia curentilor din ocean e complet diferita fata de cea din ultimii 10.000 de ani, insa se apropie de cea observata in Epoca de Gheata.
Citeste si: Fenomen nemaivazut de 60 de ani a revenit in timpul pandemiei COVID-19. Cum arata plajele din Acapulco
Aceasta schimbare majora are un efect semnificativ asupra ecosistemelor marine. Pe masura ce apele se incalzesc, flora si fauna migreaza spre ape mai reci sau dispar complet.
Mai mult, unele oceane, precum Atlanticul de Nord, devin mai putin sarate (din cauza incalzirii globale, ce a dus la cresterea numarului precipitatiilor si topirea ghetarilor).
Citeste si: Cand ar fi avut loc prima miscare a placilor tectonice. Cercetatorii au o noua teorie
Inca nu se stie exact ce a cauzat aceste modificari in circulatia curentilor in oceane, insa studiul indica faptul ca oceanele sunt mai sensibile la schimbarile de clima decat se credea pana acum.
- Te-ar putea interesa si:
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo
- Ce au descoperit oamenii de știință în adâncurile oceanului. „Este important să ştim cine locuieşte...