Oamenii de stiinta au vrut sa testeze diversitatea microbiana din cuiburile cimpanzeilor, insa au descoperit ca, spre deosebire de paturile oameni, “paturile” jungla nu contineau la fel de multe microorganisme ca pe corpul primatelor.
Fiecare corp uman e gazda pentru trilioane de microbi, ce compun microbiomul fiecaruia dintre noi. Majoritatea microorganismelor ce locuiesc pe si in noi sunt nu doar inofensive, dar si complet necesare pentru supravietuirea noastra.
In incercarea oamenilor de a ne proteja casele de orice invadator, chiar si cei microscopici, am reusit sa ne transformam paturile in locuri fertile de cercetare. 35% din microbii din pat provin din microbiomul nostru, deci din sau de pe corpurile noastre. Acesti microbi includ “bacterii fecale, orale si de piele”, potrivit Live Science.
Citeste si: Varful Everest a ajuns cea mai inalta ghena din lume. Cine e de vina
Cercetatori de la Universitatea North Carolina din SUA au vrut sa vada daca si locurile de dormit ale celor mai apropiate rude ale oamenilor, cimpanzeii, au aceeasi problema. Cimpanzeii isi impletesc un nou cuib in fiecare zi din ramuri, pe care il captusesc cu frunze. Cuiburile ii protejeaza impotriva ploii, a vantului si ofera un refugiu impotriva pradatorilor. Cimpanzeii dorm o singura data in cuib, dupa care il abandoneaza.
Oamenii de stiinta au fost surprinsi sa afle ca 41 de cuiburi de cimpanzei din Tanzania nu au aceeasi diversitatea microbiana ca paturile oamenilor. De fapt, cercetatorii nu au gasit aproape nicio urma a microbiomului fiecarui cimpanzeu in cuib, majoritatea microorganismelor identificate fiind din mediul inconjurator.
Concluzia studiului e ca cimpanzeii isi abandoneaza cuiburile ca masura de precautie, pentru a preveni strangerea microbilor corpului in “paturile” lor, asa cum se intampla in cazul oamenilor, pentru ca pot atrage pradatori. Mai mult, asa nu se strange o cantitate semnificativa de bacterii si paraziti in locurile in care se odihnesc, ceea ce ii ajuta sa se mentina sanatosi.
- Te-ar putea interesa si:
- Cercetătorii au descoperit primele paturi din istorie! Din ce erau construite
- Stiai ca jumatate din corpul tau nu e format din celule umane? Cum poate fi afectata industria...