Doar 43% din corpul tau este format din celule umane, restul este compus dintr-un microbiom format din creaturi microscopice, scrie BBC.
Existenta unui microbiom de colonisti microscopici - bacterii, virusuri, fungi si arhee (organisme unicelulare) - nu este o idee noua, dar pana acum se considera ca raportul este de 10 organisme microscopice la 1 celula umana. Ultimele studii au indicat ca diferenta nu este atat de notabila si ca intelegerea microbiomului are potentialul de a revolutiona industria medicala.
Cea mai mare concentrare de creaturi microscopice care “locuiesc” in corpul uman se afla in tractul gastrointestinal, unde regleaza sistemul imunitar prin protectia impotriva bolilor si productia de vitamine vitale.
“Esti mai mult microb decat om,” a declarat Rob Knight, profesor la Universitatea din California San Diego, pentru BBC.
In ultima jumatate de secol, medicina s-a concentrat mai mult pe eradicarea bacteriilor decat pe intelegerea lor. Microbiomul prezent in fiecare corp uman este afectat de antibiotice si alte tratamente puternice axate pe eradicarea microorganismelor invazive.
Citeste si: Suplimentele cu vitamine ar putea fi fatale. De ce sunt periculoase
Dezechilibrul microbiotic a fost corelat cu inflamarea intestinului, boala Parkinson sau cu fluctuatii in eficienta unor medicamente impotriva cancerului.
Intelegerea microbiomului din corp poate oferi noi directii de cercetare in tratarea unor afectiuni precum obezitatea sau bolile autoimune, astfel incat colonistii microspici sa nu fie afectati in incercarea noastra de a trata alte boli, mult mai periculoase.
- Te-ar putea interesa si:
- Două vârste la care corpul uman se schimbă radical și în cazul bărbaților, și al femeilor...
- Dezvoltarea cancerului, favorizată de anumite microorganisme din microflora intestinală. Ce...
- Legătura dintre microbiomul intestinal și autism. Ce au descoperit cercetătorii despre substanțele...