Una dintre cele mai periculoase amibe mancatoare de creier din lume a mai facut o victima. Balamuthia mandrillaris supravietuieste in apele calai din zonele calde si are o rata de fatalitate de aproape 100%. In ciuda faptului ca au fost inregistrate doar cateva sute de morti in ultimele decenii, cercetatorii sunt ingrijorati.
O femeie de 68 de ani din Seattle, SUA, e ultima victima a infectiei fatale. Femeia si-a curatat sinusurile cu ajutorul unei cani Neti, insa a folosit apa de la robinet, si nu apa fiarta, asa cum recomanda producatorul.
Apa de la robinet pe care a folosit-o, in ciuda faptului ca a fost filtrata si prin filtrul personal al femeii, continea amiba Balamuthia mandrillaris, potrivit Gizmodo.
Amiba a infectat rapid creierul femeii, insa medicii nu i-au oferit un diagnostic potrivit la inceput. Femeia credea ca are o tumora cerebrala si a ajuns chiar pe masa de operatie inainte ca doctorii sa isi dea seama ca se confrunta cu o problema mult mai grava.
Citeste si: Cel mai letal cancer face ravagii in Europa. Ce rata de mortalitate are Romania
Doctorii au realizat ca se confrunta cu o amiba mancatoare de creier abia cand pacienta se afla pe masa de operatie
Charles Cobbs, un neurochirurg din cadrul Centrului Medical Suedez din Seattle, se pregatea sa opereze pacienta pentru o tumora cerebrala inexistenta atunci cand a observat ca se confrunta cu o problema mult mai grava.
“Cand am operat-o pe aceasta doamna, o portiune de marimea unei mingi de golf din creierul ei era terci insangerat,” a declarat Cobbs pentru Seattle Times. “Erau amibe peste tot, ce-i mancau celulele nervoase. Nu stiam ce se intampla la inceput, dar dupa am prelevat tesut si am vazut ca era amiba.”
Citeste si: Cercetatorii au descoperit o portiune ascunsa a creierului! Ce functie are
B. mandrillaris e un organism unicelular ce traieste in apa dulce si in sol. Chiar daca traieste in acelasi mediu ca Naegleria fowleri, o alta amiba mancatoare de creier foarte periculoasa ce a facut recent o noua victima, cele doua infectii evolueaza diferit.
N. fowleri isi ucide victimele in cateva zile de la infectie, pe cand B. mandrillaris are nevoie de mai mult timp de dezvoltare inainte sa isi omoare gazda. Pacienta de 68 de ani a mai trait un an din momentul in care a fost infectata.
B. mandrillaris a fost descoperita initial in 1986, atunci cand a infectat o maimuta mandrill din gradina zoologica din San Diego.
Amiba mancatoare de creier are o rata de fatalitate de aproape 100%
La nivel global, au fost inregistrate doar 200 de cazuri de infectare, dintre care 70 doar in SUA. Chiar daca amiba nu e atat de comuna, e extrem de periculoasa, cu o rata de fatalitate de aproape 100%.
In cazul victimei de 68 de ani, conditia fatala s-a manifestat initial cu o simpla eczema la nivelul nasului. Initial, doctorii i-au oferit un diagnostic de rozacee. Dupa ce femeia a facut infarct si o tomografie computerizata, doctorii au concluzionat - eronat, din nou - ca are o tumora cerebrala.
Citeste si: Oamenii isi dau seama ca mor. Cum au ajuns cercetatorii sa traga aceasta concluzie
Dupa operatia nereusita in care a avut loc biopsia ce a scos la iveala amiba, femeia a mai trait doar o luna. Cazul femeii a fost analizat intr-un studiu publicat in Jurnalul International al Bolilor Infectioase.
“In ciuda unui tratament amibicid foarte agresiv, conditia pacientei a continuat sa se deterioreze,” au scris autorii studiului. “In doar o saptamana de la primirea diagnosticului corect, i-a crescut nivelul de somnolenta, dupa care a intrat in coma.”
Diagnosticarea gresita a amibelor mancatoare de creier e o problema majora, mai ales in conditiile in care aceste organisme se raspandesc din cauza incalzirii globale. Cresterea temperaturilor permite amibelor sa se reproduca in mediul lor preferat, apele calai, ce se extind acum si in regiunile mai racoroase.
- Te-ar putea interesa si:
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...
- Studiu: Mersul pe jos de trei ori pe săptămână „aproape înjumătăţeşte” reapariţia durerilor lombare