16 voluntari au fost de acord sa ingereze propriul sange in numele stiintei. Studiul la care au participat a presupus consumarea unor doze de 100, respectiv 300 de ml, pentru a vedea daca o cantitate semnificativa de sange in stomac ar putea influenta rezultatele unui test uzual din spitale.
Pentru a depista daca un pacient are o boala inflamatorie intestinala (categorie din care face parte si Boala Crohn), doctorii cer de obicei analiza materiilor fecale, pentru a determina prezenta proteinei calprotectin. Insa aceasta proteina poata sa apara in scaun si in cazul sangerarilor gastrointestinale.
Cei 16 voluntari si-au consumat propriul sange pentru a determina daca o cantitate de sange semnificativa in stomac poate schimba rezultatele testului de calprotectin. Majoritatea subiectilor au preferat sa bea sangele, insa cativa au ales sa il consume prin intermediul tuburilor nasogastrice, ce transportau sangele direct in stomac, potrivit Live Science.
Majoritatea voluntarilor erau studenti din cadrul Spitalului Triemli, din Zurich. La inceput, fiecare voluntar a luat o doza de fie 100 de ml, fie de 300 de ml de sange. Dupa o luna, voluntarii au consumat o alta doza, opusa fata de prima (daca initial au luat o doza de 100 de ml, acum au luat una de 300 de ml).
Pe langa ingerarea propriului sange, voluntarii au oferit mai multe mostre de materii fecale. Autorii studiului au determinat prezenta proteinei calprotectin in scaunele subiectilor dupa ce au consumat sange, ceea ce demonstreaza ca depistarea bolilor inflamatorii intestinale trebuie rafinata. In acest moment, endoscopia e o alternativa mai precisa, dar incomoda, de depistare a acestei boli.
- Te-ar putea interesa si:
- O analiză de sânge ar putea prezice boala Parkinson cu 7 ani înainte de apariția simptomelor
- Bryan Johnson, milionarul care vrea să trăiască până la 120 de ani, spune că a încetinit viteza de...
- Ce a obținut în doi ani milionarul care vrea să dea timpul înapoi și să fie ca la 18 ani: "În...