O noua structura craniana, ce nu se gaseste in nicio alta primata, a fost descoperita in creierul uman. Portiunea ascunsa a fost identificata in timpul studierii creierului pentru un atlas de anatomie.
Neurocercetatorul George Paxinos si echipa sa din cadrul centrului australian de Neurostiinte si Cercetare au descoperit nucleul endorestiform, localizat in interiorul (endo) corpului restiform, ce se afla la baza creierului, potrivit Science Alert.
Zona e responsabila de procesarea informatiilor senzoriale si motorii si e implicata in determinarea posturii, echilibrului si miscarii.
Citeste si: Cercetatorii au conectat 3 creiere umane intre ele si au facut schimb de ganduri
“Corpul restiform e precum un rau ce poarta informatia din maduva spinarii catre cerebel,” a declarat Paxinos. “Nucleul endorestiform e o grupare de neuroni si e precum o insula in acest rau.”
Paxinos a descoperit structura inedita cu ajutorul unei proceduri noi, ce permite realizarea unor imagini mai clare ale tesutului creierului. Procedura permite diferentierea celulelor pe baza functiilor lor si nu doar prin intermediul formei, ca alte metode.
Creierul uman e aproape dublu fata de creierul cimpanzeilor (1.300 de grame fata de 600 de grame) si un procent semnificativ al cailor neuronale ce semnalizeaza miscarea au contact direct cu neuronii efectori (20%, in comparatie cu 5% in alte primate).
Citeste si: O amoeba mancatoare de creier a facut inca o victima. Cum se transmite
Cercetatorii cred ca aceasta structura e responsabila de procesarea si dezvoltarea abilitatilor motorii fine, dat fiind faptul ca lipseste din creierul altor primate.
Chiar daca descoperirea e promitatoare, cercetatorii trebuie sa afle ce rol specific are nucleul endorestiform. Mai multe studii sunt necesare pentru a determina functia sa exacta in sistemul complex al creierului.
- Te-ar putea interesa si:
- Legătura neștiută dintre extincția animalelor de mari dimensiuni și creierul uman. Cum a evoluat...
- Legatura dintre alcool si cresterea in greutate
- Cum poate inteligenta artificiala sa iti pacaleasca creierul