Atacurile cibernetice asupra algoritmilor de inteligenta artificiala au loc aproape zilnic in contextul digital actual. Cercetatorii au demonstrat ca acesti algoritmi sunt vulnerabili, atat in laborator, cat si in practica. Pe masura ce tehnologia evolueaza, ne apropiem de o realitate in care inteligenta artificiala va putea copia functiile creierului uman si desi aceste sisteme sunt abia la inceput, reprezinta un pericol, scrie Forbes.
Mai ales cand vine vorba de tehnici de procesare a imaginilor, exista deja algoritmi de inteligenta artificiala ce se aseamana cu creierul uman. Recent, cercetatorii au demonstrat ca e posibil sa fie lansat un atac nu doar asupra retelei neurale de la baza inteligentei artificiale, ci si asupra creierului uman.
Cercetatorii au reusit sa modifice imaginea unui caine in asa fel incat oamenii au perceput-o drept imaginea unei pisici. Experimentul a inclus si imaginea unui sarpe manipulata sa arate precum un paianjen.
Pornind de la acest studiu, Alexander Polyakov, cofondatorul ERPScan, o platforma de securitate cibernetica, a testat premisa si a observat ca astfel de atacuri asupra perceptiei pot lucra subconstient - persoana nu isi da seama ce e in neregula cu imaginea, asa cum un algoritm nu poate recunoaste un atac cibernetic.
Cum poate inteligenta artificiala sa pacaleasca creierul uman
Atunci cand vine vorba de securitate cibernetica si atacuri, Polyakov considera ca trebuie sa luam in considerare faptul ca ochiul uman, un organ extrem de complex, nu poate face fata unor astfel de incercari.
Polyakov considera ca desi programarea neuro-lingvistica nu a fost dovedita stiintific inca, atacuri asupra celorlalte simturi trebuie sa fie luate in considerare, ca masura preventiva. Iata cateva moduri prin care inteligenta artificiala poate pacali creierul uman:
Publicitate subliminala
Modelul “deep learning” (o tehnica prin care calculatoarele pot invata sa gandeasca precum oamenii, din care fac parte si retelelele neurale) poate fi antrenat cu o serie foarte vasta de imagini pentru a identifica nivelul de incredere al unui om pornind de la o fotografie.
Un atac cu ajutorul inteligentei artificiale poate crea “cea mai de incredere” fotografie a unei persoane, pentru ca utilizatorii sa aiba mai multa incredere in ea, ceea ce creste probabilitatea transformarii lor in clienti sau consumatori.
Exploatare audio
Inainte de descifrarea unui mesaj pe care il auzim, toate intelusurile ce exista fara context sunt procesate subconstient pana la un anumit punct si au un impact asupra mintii.
Daca creierul uman poate recunoaste intelesuri diferite ale unui fraze ce foloseste combinatii polisemantice de cuvinte, oamenii pot primi comenzi paralele si contradictorii fara sa isi dea seama, sustine Polyakov. Inteligenta artificiala poate automatiza aceste sistem si poate crea texte cu intelesuri multiple ascunse.
Poligraf bazat pe inteligenta artificiala
Limbajul nonverbal al oamenilor poate oferi numeroase informatii, implicit sau explicit, despre starea si perceptia lor asupra unui anumit subiect, indiferent de ce transmit verbal. Mai mult, factori precum temperatura corpului si dilatarea pupilelor pot releva intelesul real al mesajului pe care il transmit.
Inteligenta artificiala ar putea evolua pana in punctul in care va inregistra si decodifica limbajul nonverbal al oamenilor si va putea extrage informatii pe care noi nu dorim sa le transmitem - asa cum hackerii pot accesa datele personale prin atacuri cibernetice.
Cum te poti apara
- Verifica de mai multe ori informatia din media pe care le consumi. Analizeaza critic mesajele pe care le primesti
- Invata cum percepe mintea stimulii vizuali pe care ii intampinam zilnic, pentru a depista un atac
- Nu publica foarte multe date personale pe retelele de socializare. Cu cat publici mai multe informatii online, cu atat creste riscul ca inteligenta artificiala sa iti invete preferintele si modul de gandire, sustine Polyakov.
- Te-ar putea interesa si:
- Inundaţiile, prezise cu câteva zile în avans cu ajutorul inteligenţei artificiale
- Cum ar putea persoanele cu afecțiuni ale aparatului vocal să vorbească din nou. Soluția ingenioasă...
- Inteligenţa artificială a fost folosită pentru a descifra pergamente carbonizate în timpul erupţiei...