Cercetatori din SUA si Brazilia sustin ca au descoperit de ce stresul albeste parul si o potentiala metoda de a opri procesul inainte sa aiba loc, scrie BBC.
In experimente realizate pe soareci, celulele stem ce controleaza culoarea din piele si par pot fi deteriorate dupa stres intens. Blana inchisa la culoare a soarecilor s-a schimbat in alb complet dupa doar cateva saptamani.
Citeste si: Stiai? Care e procesul fascinant ce permite unui copac “aproape nemuritor” sa traiasca peste 1.000 de ani
Oamenii pot incarunti chiar si de la varsta de 30 de ani, in functie de genele parintilor. In mare parte, albirea parului se datoreaza imbatranirii, insa si stresul poate juca un rol important.
In studiul publicat in jurnalul Nature, cercetatori din cadrul Universitatii din Sao Paulo si Universitatii Harvard sustin ca efectele albirii sunt legate de celulele stem melanocite, ce produc melanina si au un rol in culoarea parului si pielii. In timpul experimentelor pe soareci, cercetatorii au descoperit din greseala aceasta corelatie.
“Acum stim sigur ca stresul cauzeaza aceasta schimbare specifica in par si piele si stim cum functioneaza,” a declarat prof. Ya-Cieh Hsu, din cadrul Universitatii Harvard.
Soarecilor li s-au administrat stimuli de durere ce au dus la eliberarea adrenalinei si cortizolului. Inima le-a batut mai tare, presiunea arteriala a crescut, ceea ce a afectat sistemul nervos si a cauzat stres acut. Acest proces a accelerat epuizarea celulelor stem ce produc melanina in foliculii de par.
Citeste si: Stiai? Motivul pentru care oamenii nu mai sunt acoperiti cu blana
“Mi-am imaginat ca stresul nu e bun pentru corp,” a continuat Hsu. “Insa impactul stresului pe care l-am descoperit a trecut dincolo de orice mi-am imaginat. Dupa doar cateva zile, toate celulele stem ce generau pigment s-au pierdut. Dupa ce dispar, nu mai poate fi regenerat pigmentul - daunele sunt permanente.”
Citeste si: Parul tau poate “adulmeca” si are chiar si un miros preferat. Cum au ajuns cercetatorii la asa o concluzie
Intr-un alt experiment, cercetatorii au descoperit ca pot bloca schimbarile daca soarecii primesc medicamente ce trateaza presiunea arteriala. Dupa ce au comparat genele soarecilor expusi la durere cu alti soareci, au putut identifica proteina ce cauzeaza deteriorarea celulelor stem din cauza stresului.
Cand proteina cyclin-dependent kinase (CDK) a fost suprimata, tratamentul a prevenit schimbarea culorii blanii soarecilor. Cercetatorii cred ca acest studiu poate ajuta expertii sa gaseasca solutii pentru albirea parului din cauza stresului si in cazul oamenilor.
- Te-ar putea interesa si:
- Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și...
- În cât timp se recuperează corpul uman după o călătorie în spaţiu
- Principalele motive pentru care te simți mereu înfometat. Factorii care influențează apetitul...