Ultimele decenii au fost marcate de inovatii in tehnologie si medicina ce au salvat nenumarate vieti si expertii cred ca dezvoltarea din perioada 2020-2030 va fi si mai impresionanta, scrie Time.
Printre inovatiile viitorului prezise se numara printarea 3D a inimilor (un proces ce a fost testat deja pe alte organe), baze de date imense pentru intregul glob, o banca biologica globala mai diversa, o abordare inovativa a luptei impotriva cancerului, inteligenta artificiala capabila sa citeasca toate lucrarile stiintifice si sa identifice descoperirile importante, centre medicale comerciale si dezintoxicare virtuala.
5 inovatii ce ar putea revolutiona medicina pana in 2030
Nimeni nu poate prezice viitorul, insa unele inovatii si brevete deja au atras atentia cercetatorilor si ar putea revolutiona sectorul sanatatii in urmatorii 10 ani.
Medicamente livrate prin drona
In SUA, UPS, un serviciu national de livrare, a inceput testele pentru un program numit Flight Forward in care foloseste drone pentru a livra mostre medicale (inclusiv sange si tesuturi) intre doua sucursale ale spitalului Raleigh.
Citeste si: Amazon va livra in curand comenzile cu ajutorul dronelor. Cum arata dispozitivele de transport
In Ghana si Rwanda, drone controlate de startup-ul Zipline, din SUA, deja livreaza medicamente in sate izolate.
Un leac pentru diabet, realizat din celule stem
Diabetul de tip 1 afecteaza zeci de milioane de ani anual. Doug Melton, biolog in cadrul Universitatii Harvard, vrea sa foloseasca celulele stem pentru a crea inlocuitori pentru celule beta ce produc insulina.
Citeste si: Misterul intaririi arterelor ar putea fi elucidat. Ce sustin cercetatorii
Melton a inceput studiul in urma cu 10 ani si a co-fondat Semma Therapeutics pentru a dezvolta tehnologia, companie ce a fost cumparata de Vertex Pharmaceuticals pentru 950 de milioane de dolari. Compania a creat un mic dispozitiv ce contine milioane de inlocuitori pentru celulele beta.
O bratara ce poate citi gandurile purtatorului
CTRL-Labs, co-fondata de Thomas Reardon, a creat o bratara neagra ce permite puratorului sa controleze animatii pe calculator doar cu ajutorul gandurilor. Bratara detecteaza impulsurile electrice ce ajung in muschii bratului aproape imediat dupa ce sunt gandite. Tehnologia ar putea ajuta persoane ce se confrunta cu probleme motorii.
Un ecograf de buzunar
Peste 4 miliarde de oameni la nivel global nu au acces la imagistica medicala. Jonathan Rothberg, un cercetator in cadrul Yale, a descoperit un mod ingenios de a pune tehnologia de ultrasunete pe un singur cip, asa ca in loc de un ecograf masiv de 100.000 de dolari ce poate fi gasit doar in spitale, el a creat un dispozitiv de 2.000 de dolari ce se poate conecta la o aplicatie iPhone.
Inteligenta artificiala capabila sa diagnosticheze cancerul
Simptomele cancerului de plaman apar in ultimele stadii, cand e mai dificil de tratat. Shravya Shetty, cercetator in cadrul echipei Google Health, a construit un sistem de inteligenta artificiala ce poate diagnostica acest tip de cancer cu o rata mai mare de precizie decat radiologii.
Citeste si: Un nou sistem Google poate prezice cand mor oamenii. Are o acuratete de 95%
Tehnologia a fost antrenata cu ajutorul a 45.000 de tomografii computerizate - algoritmul Google a detectat cu 5% mai multe cazuri de cancer de plamani si a avut cu 11% mai putine rezultate fals pozitive decat un grup de 6 radiologi. Expertii cred ca e una dintre cele mai promitatoare tehnologii ce ar putea revolutiona medicina in urmatorii 10 ani.
- Te-ar putea interesa si:
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...
- Studiu: Mersul pe jos de trei ori pe săptămână „aproape înjumătăţeşte” reapariţia durerilor lombare