cafea

Legătura neștiută dintre consumul de cafea și bolile hepatice. Ce se întâmplă dacă bei trei, patru cești pe zi

Consumul de cafea a stârnit ample controverse de-a lungul timpului. Dacă unii experți au susținut că este benefic pentru sănătate, alții, din contră, au susținut că este periculos. Acum, însă, un nou studiu arată ce rol are cafeaua în ceea ce privește sănătatea.

Potrivit unui studiu realizat de medicul Oliver Kennedy, de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, consumul a trei sau patru cești de cafea pe zi, indiferent că este vorba de cafea cu sau fără cofeină, reduce riscul de deces din cauza unei boli hepatice cronice.

Citește și: Cum poți să-ți ”salvezi” telefonul dacă l-ai scăpat în apă sau ai vărsat cafea pe el

Conform cercetării, persoanele care consumă cafea constant prezintă un risc cu 50% mai mic să-și piardă viața din cauza unei afecțiuni hepatice cronice.

„Cafeaua este destul de accesibilă, iar beneficiile pe care le-am observat în cadrul studiului înseamnă că poate deveni un potențial tratament preventiv pentru bolile hepatice cronice”, spune medicul Oliver Kennedy, coordonatorul cercetării.

Studiul a fost realizat pe nu mai puțin de 494.000 de persoane din Marea Britanie, pe o perioadă de 10,7 ani, iar oamenii de știință au mai descoperit că cei care beau cafea au risc mai mic cu 21% de a dezvolta boli cronice de ficat și cu 20% mai mic de a avea ficatul gras (steatoză hepatică).

Numărul persoanelor care mor la nivel global din cauza afecțiunilor hepatice cronice a crescut de la 899.000 la 1,3 milioane, potrivit studiului.

Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău dacă renunți la consumul de cafea

Cercetătorii avertizează că tipul de cafea consumat de participanți a fost înregistrat la începutul studiului, ceea ce nu ia în calcul schimbările în privința cantității și a tipului de cafea consumat de-a lungul perioadei de 10 ani.

Credit foto: Shutterstock 

Te-ar putea interesa si:
Poluanţii eterni. Temeri tot mai mari cu privire la un cocktail toxic pentru sănătate. Unele...
Ce fel de cafea poți bea dacă ai arsuri la stomac sau reflux gastroesofagian
Cât de sănătoase sunt sucurile naturale? Concluziile unui studiu recent al Universităţii...

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...