In 2015, Jesse Martin si Angeline Leece, pe vremea aceea studenti in cadrul Universitatii La Trobe din Australia, au descoperit ramasitele fosilizate surprinzatoare ce au rescris intre timp istoria a doi stramosi ai oamenilor, scrie National Geographic.
Desi la inceput au crezut ca ramasitele apartineau unei specii de babuin, erau de fapt ale unui Homo erectus tanar (2-6 ani), specie neidentificata pana atunci in Africa de Sud.
Citeste si: Cercetatorii au descoperit urmele unei “populatii fantoma” a oamenilor antici. Acum cat timp a trait
“Nu cred ca supervizorii nostri ne-au crezut pana cand nu au venit sa se uite,” a declarat Martin.
Craniul Homo erectus si inca un craniu descoperit in apropiere, acesta apartinand Paranthropus robustus, au fost descrise in jurnalul Science Today.
Mai multe teste de laborator au indicat faptul ca cele doua cranii aveau aproximativ aceeasi varsta, aproximativ 2 milioane de ani. La aceasta varsta, sunt cele mai vechi fosile gasite din ambele specii, potrivit studiului.
Citeste si: O noua specie umana a fost descoperita in Filipine
“Cred ca au un caz concret despre cel mai vechi Homo erectus din Africa si chiar din lume,” a declarat paleoantropologul Lee Berger, ce nu a fost implicat in studiu.
Cel mai surprinzator este craniul de Homo erectus, dat fiind faptul ca multi experti credeau ca acest stramos uman provenea din Africa de est. Altii credeau ca aceasta specie a aparut in afara Africii, pentru ca inainte de aceasta descoperire, cea mai veche fosila fusese gasita in Dmanisi, Georgia, insa aceasta teoria pare din ce in ce mai improbabila.
Citeste si: Sah, table sau carti? Care a fost, cu adevarat, cel mai vechi joc de masa din lume
“Prima problema a acestei teorii e faptul ca acum cea mai veche dovada a Homo erectus e din Africa de Sud. Dar cea mai mare problema e ca nu exista niciun candidat stramos pentru Homo erectus in Asia,” a declarat Martin.
Atunci cand au trait aceste doua specii, o specie si mai veche, Australopithecus sediba, inca exista in regiune.
Dintre toate aceste specii, in urma cu 1 milion de ani, doar Homo erectus mai exista pe planeta. Paranthropus robustus, ce avea un craniu hiperspecializat, ce ii permitea o adaptare mai avansata la anumite medii, e posibil sa nu fi putut face fata schimbarilor de clima.
- Te-ar putea interesa si:
- Jeff Bezos e gata să contribuie cu un miliard de dolari la reîmpădurirea Africii. Prințul Charles a...
- Legătura neștiută dintre extincția animalelor de mari dimensiuni și creierul uman. Cum a evoluat...
- Cercetătorii au descoperit primele paturi din istorie! Din ce erau construite