Cercetatorii au gasit un sit cu unelte vechi de peste 700.000 de ani si scheletul unui rinocer pe insula Luzon, din Filipine. Inca nu se stie exact cine a fabricat uneltele, insa oamenii moderni au ajuns in regiune abia acum 67.000 de ani.
Uneltele de piatra au fost destul de puternice sa sfasie carnea rinocerului si sa lase urme pe oasele lui, in special in zona coastelor. Cercetatorii estimeaza ca uneltele au o vechime de 709.000 de ani, o varsta surprinzatoare dat fiind faptul ca singurele urme ale omului modern din regiune au o vechime de 67.000 de ani, potrivit National Geographic.
Descoperirea a surprins pana si cercetatorii, pentru ca deschide calea unor noi exploatari in zona si poate rescrie istoria. Insulele din regiune sunt izolate de ocean, asa ca pentru a ajunge pe mal, teoretic trebuie sa poti construi o barca si sa o poti naviga, lucru inedit pentru acum 700.000 de ani.
O alta teorie este ca furtuni puternice is tsunami-uri au rupt bucati din continent ce au plutit mai apoi in ocean si asa au ajuns animalele si creatorii uneltelor pe insula. Inca nu se stie exact cine a construit uneltele, insa cercetatorii cred ca a fost una din speciile hominide, precursoare omului modern.
Citeste si: Arheologii au gasit “Sfantul Graal al epavelor”, cu o valoare estimata de 17 miliarde de dolari
Un posibil raspuns pentru creatorii uneltelor e familia Denisova hominin, o linie relativ mica, identificata in trecut doar prin testele ADN si cateva fosile gasite in Siberia. Cercetatorii mizeaza insa pe stramosi ai lui Homo erectus, despre care stiu sigur ca a ajuns in zona de sud-est a Asiei. O alta posibilitate e Homo floresiensis, o specie de dimensiuni mai reduse, insulare.
Oamenii de stiinta vor continua cercetarea in zona si spera sa gaseasca dovezi despre o posibila intalnire intre aceasta specie antica insulara si stramosii nostri directi, Homo Sapiens.
- Te-ar putea interesa si:
- Legătura neștiută dintre extincția animalelor de mari dimensiuni și creierul uman. Cum a evoluat...
- Cercetătorii au descoperit primele paturi din istorie! Din ce erau construite
- Microbi de pe vremea dinozaurilor, reînviați de cercetători. Cum au reușit