Te-ai intrebat vreodata de ce, in ciuda eforturilor de a avea grija de telefon, bateria intotdeauna pare sa aiba probleme dupa aproximativ un an de uz? Bateria unui smartphone nou poate rezista si cateva zile, pe cand modele mai vechi isi pierd energia dupa doar cateva ore. Cercetatorii au aflat ce cauzeaza problema si descoperirea poate revolutiona industria tech.
Intr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford, MIT si Universitatea din Bath, s-a demonstrat ca bateriile nu functioneaza asa cum se credea pana acum.
Bateriile litiu-ion au permis evolutia rapida a telefoanelor mobile si sunt folosite in majoritatea gadget-urilor din lume, insa particulele din baterie nu se misca intr-o singura directie uniforma, asa cum se credea pana acum, ci au un tipar de miscare mult mai haotic, potrivit Daily Mail.
“Am folosit radiografii foarte puternice de la un accelerator si folosim radiografiile pentru a analiza fiecare nanoparticula,” a declaat William Chueh, profesor la Universitatea Stanford. “Asteptarile noastre initiale se limitau la miscarea particulelor in anumite directii. De fapt, am vazut ca particulele se misca in directii in care nu ar trebui.”
Particulele se misca intre un electrod incarcat pozitiv si unul incarcat negativ, printr-un material (electrolit). Daca particulele nu se misca intr-o singura directie, ionii se pot acumula intr-o anumita portiune a bateriei, ceea ce cauzeaza supraincalzirea ei si duce la deterioarea mult mai rapida.
Citeste si: Ti-au intrat hackerii in telefon? 6 semne clare ca ai fost victima lor
Descoperirea poate schimba lumea tech. Bateriile litiu-ion sunt preferate de producatori datorita caracteristicilor favorabile si intelegerea modului in care functioneaza e primul pas in schimbarea design-ului. Daca bateriile vor rezista mai mult timp, gadget-urile vor putea deveni mai durabile. Descoperirea poate fi aplicata si in cazul masinilor electrice si mai multor sectoare tech.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum se vor putea încărca telefoanele mobile fără priză și cabluri. Primele teste sunt deja reușite
- De ce își țin tinerii din ziua de azi telefoanele pe modul „nu deranja” 24 din 24. Explicația...
- Pericolul din spatele folosirii excesive a telefonului mobil. Efectele nocive pe care le are asupra...