Se spune că un măr pe zi ține medicul la distanță, însă bananele se numără printre fructele care au proprietăți benefice asupra sănătății. Potrivit unui studiu realizat recent, un consum constant de banane poate determina reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă.
Exercițiile fizice și un program de somn bine stabilit reprezintă aliații de nădejde pentru a preveni apariția bolilor de inimă. Potrivit unui studiu, însă, și bananele sunt recomandate pentru a reduce riscurile de a dezvolta astfel de afecțiuni, întrucât sunt o sursă bogată de potasiu.
Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Alabama, Statele Unite ale Americii, consumul unei banane pe zi poate preveni atacurile de cord și infarctul.
În cadrul acestei cercetări, oamenii de știință și-au dorit să afle modul în care potasiul afectează fluxul sanguin și sănătatea arterelor. Astfel, ei au examinat șoarecii care au fost hrăniți distinctiv, unii dintre ei primind o cantitate mare de hrană bogată în potasiu, alții o cantitate mică. În urma cercetării, șoarecii care au avut o dietă săracă în potasiu au avut artere mai dure. De cealaltă parte, șoarecii care au primit alimente bogate în potasiu nu au prezentat o rigiditate crescută a arterelor.
De asemenea, studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că o dietă bogată în potasiu ajută la normalizarea tensiunii arteriale și reduce riscul de apariție a bolilor de inimă.
Citește și: HeartFlow, tehnologia 3D care poate diagnostica și trata bolile de inimă de cinci ori mai rapid
Conform unei cercetări publicate în Journal of American College of Cardiology în 2011, persoanele care consumă 1540 mg de potasiu pe zi prezintă un risc mai scăzut cu 21 la sută de a dezvolta un infarct.
În plus, un cardiolog renumit susține că alimentele bogate în potasiu ajută la normalizarea ritmului cardiac, prevenind apariția aritmiilor cardiace. Ele pot opri, de asemenea, și blocaea vaselor de sânge și pot inhiba calcifierea și îngustarea arterelor.
Bananele sunt, de asemenea, o sursă bogată de magneziu, vitamina B6 și vitamina C, dar și în antioxidanți, fapt pentru care reduc efectele nocive date de radicalii liberi.
Printre alimentele bogate în potasiu se numără peștele, în special somonul, dar și carnea de pui, fasolea albă, ciupercile, roșiile, cartofii, broccoli, varza, nucile și semințele, dar și fructele de avocado.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- De ce nu ar trebui să adaugi banane în smoothie-uri. Semnalul de alarmă tras de un gastroenterolog...
- Beneficiile verzei murate. 8 motive importante pentru care să adaugi acest aliment în dieta ta
- Ce se întâmplă în organism dacă obișnuiești să consumi scorțișoară în mod regulat. 5 efecte ale...