Varza murată este o sursă bogată de probiotice și vitamine. Poate ajuta digestia, stimula imunitatea și oferi multe alte beneficii pentru sănătate. În plus, este și ușor de făcut.
Varza fermentată în apă și sare a devenit un fel de mâncare popular în multe culturi, inclusiv la noi. Datorită procesului de fermentare, varza murată oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât cea proaspătă.
8 beneficii importante ale verzei murate
Sursă bună de vitamine și minerale
Varza murată conține mulți nutrienți importanți pentru menținerea unei stări de sănătate optime. Are puține calorii, dar e bogată în fibre. În plus are și proteine, dar și o doză bună de sodiu, vitaminele C, B6, K1, fier, folați, cupru și potasiu. Fermentarea duce la apariția probioticelor, care sunt importante pentru sănătatea digestivă și care ajută la o mai bună absorbție a nutrienților.
Îmbunătățește digestia
Experții estimează că microbiomul intestinal conține peste 38 de trilioane de microorganisme care joacă un rol cheie în digestie. La fel ca alte alimente fermentate, varza murată sprijină sănătatea florei intestinale, jucând rolul unei bariere împotriva toxinelor și bacteriilor dăunătoare. Probioticele din varza murată pot reduce și preveni diareea generată de consumul de antibiotice sau reduce simptomele asociate cu boala inflamatorie intestinlă. Acest produs des întâlnit în bucătăriile românilor conține și enzime variate, care ajută la descompunerea nutrienților în molecule mai mici și mai ușor de digerat, scrie Healthline.
Stimulează sistemul imunitar
Varza murată este o sursă de probiotice și nutrienți benefici pentru sistemul imunitar. Bacteriile din flora intestinală joacă un rol important în puterea de apărare a sistemului imunitar, iar varza fermentată contribuie la un echilibru în intestine. O căptușeală intestinală mai puternică ajută la prevenirea scurgerii toxinelor în corp și provoacă un răspuns imunitar. Stimulează, de asemenea, producția de anticorpi naturali. Consumul regulat de alimente probiotice, cum este și varza murată, poate reduce riscul de a dezvolta infecții, precum răceala comună sau infecții ale tractului urinar. De asemenea, ajută la o mai rapidă recuperare. În plus, vitamina C și fierul contribuie și ele la un sistem imunitar sănătos.
Poate ajuta la pierderea în greutate
Consumul regulat de varză murată poarte duce la pierderea kilogramelor în plus. Bogată în fibre și cu puține calorii, duce la senzația de sațietate. Oamenii de știință cred că anumite probiotice din varză pot avea capacitatea de a reduce cantitatea de grăsime pe care corpul o absoarbe din dietă.
Poate reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer
Varza conține antioxidanți și alți compuși care pot reduce riscul apariției unor tipuri de cancer. Prin fermentare, se creează și alți compuși particulari care suprimă creșterea celulelor precanceroase. Un studiu recent a demonstrat că varza proaspătă și varza murată consumate regulat reduc riscul de cancer la sân. În plus, compușii din varză ar putea proteja și împotriva cancerului la colon, la ficat, la pancreas, gastrointestinal sau de prostată.
Ajută la menținerea sănătății inimii
Fibrele și probioticele pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge și a tensiunii arteriale. Varza murată este una dintre puținele surse vegetale de vitamină K2. Experții cred că această vitamină poate reduce riscul apariției bolilor de inimă, prin prevenirea acumulării depozitelor de calciu în artere.
Reduce stresul și menține sănătatea creierului
Pentru că există o strânsă legătură între flora intestinală și creier, bacteriile din intestin pot trimite mesaje către creier, influențând modul în care acesta funcționează și percepe lumea. Alimentele probiotice contribuie la crearea unui microbiom sănătos. Cercetările arată că acestea pot ajuta la menținerea sănătății creierului, la stimularea memoriei și la reducerea stresului, a anxietății și a depresiei.
Persoanele care iau medicamente pentru tratarea depresiei, a anxietății sau pentru Parkinson ar trebui să-și consulte medicul înainte de a consuma varză murată, întrucât compușii ei pot interacționa cu tratamentul.
Contribuie la oase mai puternice
Vitamina K2 din varza murată joacă un rol important și în sănătatea oaselor, întrucât activează proteinele care se lipesc de calciu, principalul mineral găsit în oase. Experții cred că acest lucru contribuie la oase mai puternice și mai sănătoase.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău atunci când încetezi să mai folosești țigările electronice
- Te-ar putea interesa si:
- Studiu îngrijorător. Numărul deceselor anuale cauzate de cancer la nivel mondial aproape se va...
- Un vaccin cu bacterii modificate, promiţător ca imunoterapie împotriva cancerului. Cum funcționează
- O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le...