Scorțișoara este unul dintre cele mai sănătoase condimente și este folosită mai ales toamna și iarna. Mulți asociază scorțișoara cu un vin fiert sau cu o plăcintă cu mere, dar se poate folosi și în mâncăruri precum chili sau curry, însă și în cafea.
Dacă folosiți scorțișoara zilnic, aceasta va avea un impact asupra organismului. În mare parte, sunt efecte pozitive, deși este important să luați în considerare modul în care o consumați. Dacă o puneți peste alimente lipsite de nutrienți, nu va aduce niciun beneficiu sănătății. Este, de asemenea, bine de știut ce cantitate este considerată sigură.
Deși consumul zilnic de scorțișoară este în mare parte bun, cantități prea mari pot afecta ficatul, așa că nu folosiți mai mult de o linguriță pe zi. Cea mai bună scorțișoară este cea de Ceylon.
Efectele consumului regulat de scorțișoară
Poate ajuta la scăderea colesterolului
Scorțișoara nu este numai delicioasă, ci poate ajuta inima și duce la scăderea colesterolului dacă este consumată în mod regulată.
"Consumul zilnic de scorțișoară a fost legat de sănătatea inimii pe termen lung. Scorțișoara este cunoscută pentru că reduce nivelul total al colesterolului, al celui LDL (colesterolul 'rău'-n.r.), dar și al trigliceridelor și, în același timp, menține nivelul colesterolului HDL (colesterolul 'bun'-n.r.)", a transmis Lauren Manaker, nutriționist, dietetician și scriitoare.
Poate duce la scăderea tensiunii arteriale
Pe lângă diminuarea nivelului de colesterol LDL, Manaker spune că scorțișoara poate scădea și tensiunea arterială. Deoarece hipertensiunea este legată de bolile cardiovasculare, acesta este un alt mod prin care consumul regulat al acestui condiment reduce riscurile.
Susține sănătatea cerebrală
Consumul regulat de scorțișoară este bun și pentru creier. "Scorțișoara conține compuși despre care s-a demonstrat că inhibă acumularea proteinei tau în creier, un semn distinctiv al bolii Alzheimer", a spus Manaker.
Poate scădea riscul de apariție a diabetului de tip 2
Cercetările arată că scorțișoara poate crește sensibilitatea la insulină. "Scorțișoara s-a dovedit că te face mai sensibil la insulina pe care o produce corpul tău, astfel încât celulele răspund mai bine la insulină, hormonul care controlează glicemia", a explicat un alt specialist, Sharon Palmer, conform Parade. Aceasta a explicat și că acest lucru este benefic pentru că poate ajuta la protejarea împotriva diabetului de tip 2. "Pe măsură ce organismul devine mai rezistent la insulina pe care o produce, glucoza nu poate pătrunde la fel de ușor în celule, iar asta duce la creșterea glicemiei", a adăugat nutriționista. Ea a atras atenția și că scorțișoara nu ar trebui privită ca un leac minune al diabetului, ci dieta trebuie controlată în ansamblul ei.
Susține sănătatea intestinală
Deoarece scorțișoara este un condiment antiinflamator, poate ajuta la menținerea unui intestin sănătos, suprimând creșterea bacteriilor rele și permițând celor bune să prospere.
Unele studii arată să scorțișoara poate ajuta la atenuarea simptomelor resimțite de persoanele care suferă de diaree din cauza sindromului de colon iritabil.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău atunci când încetezi să mai folosești țigările electronice
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...
- Oamenii de ştiinţă avertizează asupra riscurilor asociate cu „neurotehnologiile”. Posibilele...