Iată ce se întâmplă în organismul tău după o noapte îmbibată în alcool. Mahmureala poate fi puțin imprevizibilă. Uneori poți să bei doar un pahar cu vin și să te doară capul foarte tare, în timp ce alteori, te vei trezi proaspăt după o seară în care ai consumat mai multe pahare cu băuturi alcoolice.
Mahmureala se manifestă diferit, provocând diverse simptome în funcție de persoană. Conform unui dietetician din Seattle, consultat de cei de la EatingWell, iată ce impact poate avea mahmureala asupra corpului.
Ce este mahmureala
În primul rând, este important de știut ce face alcoolul asupra corpului pentru a înțelege un episod de mahmureală. Adesea uităm că organismul nostru consideră alcoolul în doze mari ca fiind toxic.
"Introducem o substanță iritantă în corp, care trebuie procesată și eliminată. Deshidratarea face parte din asta, dar majoritatea dovezilor arată spre toxina acetaldehidă, care este creată pe măsură ce ficatul metabolizează și încearcă să scape de alcool. Din cauza variațiilor genetice, fiecare om are mai mult sau mai puțin din această enzimă necesară pentru a distruge toxina. Cu cât este mai multă toxină în organism, cu atât mai rea devine mahmureala", a explicat dr. Hultin.
Mahmureala poate dura și 72 de ore, în funcție de mai mulți factori: cât ai băut, cât de hidratat ești, sexul și conformația corpului. Genetica joacă, de asemenea, un rol, așa că există o mulțime de motive pentru care unii oameni ar putea să bea același fel și aceeași cantitate de alcool și să aibă reacții diferite.
Ce se întâmplă în organism când ești mahmur
Te poți simți stors de energie
În funcție de severitatea mahmurelii, s-ar putea să nu ai energie deloc în următoarele zile. Un studiu efectuat în 2017 a constatat că mahmureala poate provoca somnolență în timpul zilei și o calitate mai scăzută a somnului de noapte, ceea ce duce și la oboseală în ziua următoare.
Poți avea probleme de concentrare
Un studiu din 2018 al Universității Duke a asociat mahmureala cu deficitul de memorie și de atenție, făcând dificilă concentrarea și productivitatea la locul de muncă.
Te poți deshidrata
Nu numai că alcoolul în doze mari poate fi toxic, dar este și diuretic, adică scoate apa din organism și te deshidratează. Acest lucru poate duce la greață, dureri de cap, vărsături, senzație de gură uscată. Mai mult, mâinile și fața s-ar putea umfla un pic. O regulă generală spune că fiecare pahar cu alcool ar trebui urmat de unul cu apă tocmai pentru a evita deshidratarea.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu pui gura pe alcool o lună întreagă. Efectele se văd foarte repede
Poți avea episoade de anxietate sau depresie
Alcoolul este un perturbator major al sistemului endocrin, responsabil de reglarea hormonilor și de comunicarea internă din corp. Băutura are un efect deprimant, existând o mulțime de studii care leagă consumul de alcool cu anxietatea, depresia și schimbările de dispoziție.
Poate apărea inflamația
La fel ca orice altceva pe care corpul îl consideră toxic, consumul de alcool poate crea un răspuns inflamator. Potrivit Clinicii Mayo, sistemul imunitar poate declanșa inflamația, care se poate manifesta fizic, prin apariția petelor pe piele, de exemplu, până la pierderea interesului pentru activitățile obișnuite. Mai mult, rinichii și ficatul trebuie să lucreze suplimentar pentru a elimina toate toxinele.
Poți avea probleme digestive
Inflamația are un impact major asupra microbiomului și poate distruge bacteriile bune din intestin. De la prea mult alcool, mucoasa intestinală poate fi iritată, ceea ce va duce la probleme cu stomacul și la eliberarea unei cantități mai mari de acid gastric. Dacă vă confruntați deseori cu episoade de mahmureală, puteți dezvolta ulcer.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
- O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le...
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa