O masă bine echilibrată poate oferi energie de lungă durată pentru tot parcursul zilei. Dacă ești una dintre persoanele care se bucură de micul dejun și îl consideră cea mai importantă masă a zilei, trebuie să afli care sunt alimentele de care ar trebui să te ferești dimineața.
Multe dintre alimentele populare pentru micul dejun sunt lipsite de nutrienți importanți și ar putea îți lase o senzație de foame cu mult înainte de următoarea ocazie de a mânca, potrivit lui Hollie Waters, un dietetician.
"Unele alimente sunt bogate în zaharuri adăugate, grăsimi și sodiu, lăsându-vă să vă simțiți leneși și inconfortabil de plini și, pe termen lung, crescându-vă riscul de a suferi de mai multe boli cronice - inclusiv diabet de tip 2, boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer", a declarat Waters pentru Newsweek.
"Pe lângă faptul că îmbunătățește probabilitatea de a lua decizii bune legate de alimentație pe tot parcursul zilei, alegerea unui mic dejun bine echilibrat devine esențială pentru rezultatele pe termen lung în materie de sănătate", a spus Waters.
Care sunt cele mai proaste alimente de mâncat la micul dejun?
Potrivit lui Jerlyn Jones, un dietetician nutriționist, cele mai proaste alimente pentru micul dejun de consumat dimineața sunt cele cu un conținut scăzut de fibre și cu un conținut ridicat de zahăr adăugat și grăsimi saturate.
Printre cele mai proaste alegeri se numără multe cereale pentru micul dejun, iaurturile aromate și batoanele cu cereale care sunt bogate în zahăr adăugat, precum și produsele din făină rafinată, cum ar fi pâinea albă, clătitele și biscuiții, a precizat Waters.
Citește și: Pericolul din spatele dietei bazate pe fructe. De ce n-ar trebui să adopți un regim atât de restrictiv
"Cerealele zaharoase, gogoșile, produsele de patiserie pentru micul dejun și băuturile zaharoase din cafea sunt pline de zaharuri simple", a declarat Jones pentru Newsweek. "Aceste zaharuri adăugate ajung deodată în sistemul tău ca o bombă de zahăr și se transformă în calorii mult mai repede. Acest lucru poate duce la efecte negative asupra sănătății".
După ce mănânci aceste alimente, organismul digeră rapid carbohidrații pe care îi conțin, ceea ce poate duce la fluctuații semnificative ale nivelului de glucoză din sânge și de insulină.
"Ca urmare, bazându-vă micul dejun pe aceste alimente poate duce la un cerc vicios de a vă simți leneși, nesătui și, în consecință, de a mânca în exces mai târziu în cursul zilei", a spus Waters. "Impulsul de energie instantanee oferit de alimentele și băuturile zaharoase poate fi de ajutor în acele dimineți aglomerate sau după o noapte târzie, dar scăderea bruscă a glicemiei care urmează sporește probabilitatea de a deveni dependent de sursele de energie cu eliberare rapidă pentru a trece ziua, creând un ciclu de epuizare a energiei."
Ea a continuat: "Aceste alimente sunt, de asemenea, de obicei sărace în proteine și fibre, care încetinesc digestia și vă mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp. Consumul excesiv de zahăr adăugat este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, boli de inimă și cancer."
În plus, produsele din făină rafinată sunt lipsite de fibrele dietetice naturale, care sunt esențiale pentru un microbiom intestinal sănătos - "Procesarea elimină vitaminele și mineralele esențiale care sunt prezente în forma de cereale integrale", a spus Waters.
Alimentele care sunt bogate în grăsimi saturate, cum ar fi brioșele, produsele de patiserie, cartofii prăjiți, alimentele prăjite, carnea roșie, laptele și untul sau margarina - nu sunt, de asemenea, cele mai sănătoase opțiuni pentru micul dejun.
Citește și: Sucurile dietetice au efecte negative ingrijoratoare. Cine trebuie sa le evite
Grăsimile saturate nesănătoase pot crește riscul de boli cardiovasculare prin creșterea colesterolului cu lipoproteine cu densitate scăzută și scăderea colesterolului cu lipoproteine cu densitate ridicată din sânge.
"Alimentele grase stimulează contracțiile din tractul digestiv, ceea ce poate încetini golirea stomacului și agrava constipația, fie accelera mișcarea, ceea ce duce la diaree sau o agravează", a spus Waters. "Alimentele bogate în uleiuri rafinate și grăsimi adăugate tind, de asemenea, să fie sărace în vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali. Alimentele bogate în nutrienți ajută la creșterea și menținerea nivelului de energie, menținându-vă energic în timp ce vă continuați ziua."
Carnea procesată, cum ar fi șunca, cârnații și jambonul, este de obicei bogată în grăsimi saturate, precum și în sodiu, sau sare.
"Dacă sunt consumate des, acest tip de carne poate crește riscul de obezitate și de boli cardiovasculare", a spus Jones.
Care sunt opțiunile de mic dejun sănătos pe care să le mănânci dimineața?
Cele mai sănătoase alegeri includ o varietate de alimente bogate în fibre, proteine de origine vegetală, carbohidrați cu digestie lentă și grăsimi sănătoase.
"Schimbați acele cereale zaharoase cu fulgi de ovăz, alegeți fructe întregi în locul sucurilor și găsiți modalități de a încorpora mai multe legume și proteine sănătoase pe bază de plante - cum ar fi produsele din soia sau o mână mică de nuci și semințe", a spus Jones.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
- Microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor. Ajung în număr mare în fileurile pe care le...
- Cinci alimente considerate sănătoase, care se pot transforma într-unele periculoase pentru cei care...