Un doctor a dezvăluit pe rețelele sociale o listă de cinci alimente considerate de mulți ca fiind sănătoase, dar care pot ridica mult și rapid glicemia.
Un clip de pe TikTok a devenit viral, în care un medic a avertizat că, cinci alimente pe care le credem că sunt sănătoase, nu sunt de fapt, "cel puțin din perspectiva rezistenței la insulină". În filmulețul analizat de express.co.uk, dr. Midge, pe numele real Mijin Brown, a explicat care sunt alimentele pe care ar trebui să le evităm din cauza capacității lor de a crește glicemia.
O creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge ar putea fi cauzată de consumul de alimente cu un indice glicemic ridicat. Asta face ca pancreasul să elibereze mai multă insulină, crescând pofta de mâncare și favorizând supraalimentarea atunci când aceasta scade vertiginos.
Rezistența la insulină poate apărea dacă acest ciclu este repetat de multe ori, ceea ce înseamnă că celulele corpului nu răspund bine la insulină, iar mușchii, grăsimea și ficatul nu pot lua cu ușurință glucoza din sânge. Nivelurile de zahăr din sânge pot crește prea mult deoarece pancreasul produce mai multă insulină pentru a ajuta glucoza să intre în celule. Asta poate duce, în cele din urmă, la diabetul de tip 2, inflamație, placă de aterom, probleme cardiace și articulare.
Dr. Brown a explicat: "Motivul pentru care aceste alimente nu sunt atât de sănătoase este pentru că au un impact glicemic uriaș după ce le consumi. Cu cât acest impact este mai mare, cu atât și impactul insulinei este mai mare, iar asta nu e bine deoarece poate duce la rezistența la insulină, care este cauza principală a bolilor legate de stilul de viață".
Iată alimentele care nu sunt atât de sănătoase precum credem
Sucul de fructe
Unele sucuri de fructe au mai mult zahăr în ele decât o doză de suc carbogazos. "Chiar și varietățile neîndulcite au circa 26 de grame de carbohidrați, adică aproape șase lingurițe de zahăr, și foarte puține fibre", a spus dr. Brown.
Unele fructe
Pentru cei care au probleme cu glicemia, unele fructe sunt destul de periculoase. Mango, ananasul, bananele și strugurii sunt pline de zahăr și ar trebui tratate ca desert.
"Fructele de astăzi, chiar și legumele, nu mai sunt ca pe vremuri. Cele mai multe erau mici, fibroase și nu foarte dulci, dar cele de azi sunt o nebunie. Au fost concepute pentru a fi mai mari, mai dulci și mai puțin fibroase, toate acestea având un impact negativ asupra nivelului de zahăr din sânge".
Laptele de ovăz
Acest înlocuitor de lapte nu este cea mai bună alegere. "Un pahar cu lapte de ovăz are 15 grame de carbohidrați, și nu vorbim despre acele varietăți cu zahăr adăugat. Să nu mai menționez și că multe dintre tipurile din comerț sunt făcute cu conservanți, agenți de îngroșare sau emulgatori. Niciunul dintre aceștia nu este bun pentru sănătatea intestinală sau pentru sănătatea noastră generală".
Fulgii de ovăz
"O altă opțiune controversată, care este recomandată în mod obișnuit diabeticilor ca find sănătoasă sunt fulgii de ovăz. Unul dintre motivele pentru care sunt recomandați sunt faptul că reprezintă o sursă de fibre. O cană cu fulgi de ovăz are aproximativ opt grame de fibre, dar 62 de grame de carbohidrați", susține dr. Midge. Pentru cei care preferă, însă, acest produs, recomandă să-i aleagă pe cei fără zahăr adăugat sau arome.
Rondelele de orez expandat
Rondelele de orez, considerate în general o gustare sănătoasă, au într-adevăr un număr scăzut de calorii, dar pot avea foarte puține fibre și până la 14 grame de carbohidrați.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
- Un nivel ridicat al glicemiei poate creşte riscul de tromboză, arată un studiu
- O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le...