Iubitorii de desene pe piele se expun la anumite riscuri. Conform unui studiu recent, chimicalele din cerneala folosită de artiștii tatuatori conțin substanțe dăunătoare. Din 54 de cerneluri analizate în saloanele din SUA, 45 dintre ele conțineau aditivi și pigmenți care nu apăreau pe lista de ingrediente, inclusiv chimicale despre care se știe că prezintă riscuri serioase pentru sănătate.
Cercetătorii au descoperit că cel mai comun aditiv este polietilenglicolul, un compus care poate provoca insuficiență renală acută. Unele cerneluri conțin și 2-fenoxietanol, care poate avea efecte toxice în doze mari. Institutul Național de Sănătate enumeră iritarea plămânilor și a ficatului, precum și leziuni la nivelul rinichilor și al nervilor ca posibile efecte.
Citește și: Doliu sub piele. Un salon din California realizează tatuaje cu cenuşă adusă de clienţii îndoliaţi
Studiul citat de New York Post a fost condus de John Swierk de la Departamentul de Chimie de la Universitatea Binghamton și a fost publicat în revista de specialitate Analytical Chemistry. Swierk și echipa lui spun că nu vor să-i alarmeze pe iubitorii de tatuaje, dar că vor să crească transparența în jurul produselor populare folosite în saloane. "Sperăm că producătorii iau asta ca pe o oportunitate de a-și reevalua produsele și că artiștii și clienții vor insista pentru o etichetare și o producție mai bune".
Între 2003 și 2023, în SUA au fost retrase 18 cerneluri pentru tatuaje, care erau contaminate cu o varietate de microorganisme, din care unele care puteau provoca infecții grave. Cu toate acestea, în America, tatuajele sunt văzute ca produse cosmetice, ceea ce înseamnă că, în majoritatea cazurilor, ingredientele nu trebuie să fie aprobate de autorități înainte de utilizare.
În schimb, Uniunea Europeană a interzis, în 2022, două cerneluri verzi și albastre care se foloseau în mod obișnuit, după ce forurile de reglementare au susținut că acestea conțin substanțe chimice periculoase.
Cerneala pentru tatuaje conține două părți: un pigment și o soluție purtătoare. Pigmentul poate fi un compus molecular, cum ar fi un pigment albastru, sau un compus solid, precum dioxidul de titan. Pe de altă parte, soluția purtătoare transportă pigmentul în stratul de mijloc al pielii.
Citește și: Ce se întâmplă cu organismul unui fumător după ce renunță la acest viciu
- Te-ar putea interesa si:
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...
- Studiu: Mersul pe jos de trei ori pe săptămână „aproape înjumătăţeşte” reapariţia durerilor lombare