O noua premiera! Un spectacol lung si greu, care a reunit la inceputul lunii mai 2018, pe scena Operei bucureste, nume grele din lumea coregrafiei. Balerini foarte valorosi – atat romani, cat si straini, coregrafi renumiti si o echipa tehnica impecabila. Timp de trei ore, publicul a avut ocazia sa admire frumusetea si tehnica desavarsita a dansului, dar si stralucirea costumelor balerinilor. Un spectacol asteptat cu mult interes - regia și coregrafia Vasily Medvedev și Stanislav Fečo, decor, costume și lumini Pavol Juráš; dirijor - Ciprian Teodoraşcu.
In spatele cortinei s-a desfasurat timp de aproape o luna o dezlantuire de forte greu de imaginat.
Filmarile scot la lumina momentele de cumpana – de la realizarea decorului, la alegerea materialelor pentru costume, la decizia locului unde urmau sa se faca tutu-uri balerinelor. Nimeni nu stia la ce sa se astepte.
Daca mai adaugam ca angajatii Operei au lucrat la finalizarea decorurilor pana spre dimineata, cu o zi inainte de premiera, parca simtim fiorii reci ai emotiilor care i-au incercat.
La toate acestea adaugam rigoarea si pretentiile ridicate ale echipei de coregrafi, nume puternice si consacrate in lumea baletului.
Uneori compar (n.r. ce fac ei) cu ce se intampla in mina. Muncesc atat de greu, atat de repetitiv incat foarte multi tineri fac fractura de stres. Muncesc atat de mult. Cine vede din afara pentru cele doua minute, pe care ii vedeti pe scena, in spatele lor e o munca foarte intensa. Muncesc luni! Pentru ce? Pentru aplauze, sa zicem asa. Se pregatesc mult si este o viata foarte dura, e o viata de sportiv! E minunat cand ii vezi pe scena, dar ce e in spate?! Ma simt foarte apropiata de ei! Ganditi-va ca ei dimineata muncesc si seara vor zambi. (...) Sunt niste copii buni si sunt din toata lumea. Si sunt din familia mea! Si ei intre ei sunt o familie. (…) Acum e liniste, dar de regula sunt si patru - cinci - iti spun ce ii doare… In general in zona picioarelor sunt cele mai grele afectiuni: crampele musc, tendinite. E o miscare repetata si puternica! Ca sa te tii in poante, se contracta tot corpul! Se dau jos si nu-si mai simt tot corpul. Asta e un act de extrema vointa sa stai acolo intr-o anumita… - Ghigu Mihaela, maseur Operei Naționale din București
Interactiunea dintre acestia si corpul de balerini ai Operei aduce un plus de valoare documentarului, surprinzand incordarea si efortul extrem, care la final este pe deplin apreciat de aplauzele publicului.
Nu am mai dansat de doua - trei luni, pentru ca am avut o accidentare la tendonul lui Achile si mi-a luat foarte mult sa ma recuperez. Mi-era greu si sa ma dau jos din pat si sa merg si am renuntat la cateva spectacole. Revenirea pentru un spectacol asa de mare si de pretentios, cu multa rezistenta, cu multa tehnica, stil deosebit … au fost multe asteptari si de la mine, sa-mi pun stacheta sus, sa nu-i dezamagesc! A fost a doua intalnire cu ei, am mai avut o colaborare la “Corsar” si reintalnirea cu ei voiam sa fie mult mai spectaculoasa, iar asteptarea mea, ca m-am pregatit mult a facut sa rupa tensiunea si tensiunea aceea a fost plansul meu de bucurie ca m-au felicitat nu numai ei, ci si colegii! Sper sa fiu la inaltime si in seara asta si sa-i bucur pe spectatori in primul rand si sa-l bucur pe Dumnezeu! - Andra Ionete, prim balerina Operei Naționale din București
DISTRIBUTIE (PREMIERA 16 MAI 2018)
Andra Ionete - prinţesA Aurora
Bogdan Cănilă - prințuL Désiré
Rin Okuno - Zâna Liliac
Mihai Mezei - Carabosse
Antonel Oprescu - rege
Monica Petrică - regina
Din distribuţie au mai facut parte balerinii Vicențiu Popescu, Mircea Ioniță, Marina Gaspar, Ada Gonzalez, Julia Baro, Remi Tomioka, dar şi Kana Yamaguchi, Egoitz Segura, Valentin Stoica, Sergiu Dan şi Virgil Ciocoiu.
Autor: Mihaela Popescu (regizor/scenarist documentarul "Vocile Operei")
- Te-ar putea interesa si:
- Vocile Operei - Premiera in Romania
- Vocile Operei - Spectacol NABUCCO
- Vocile Operei - Spectacol ROMEO SI JULIETA