Ca să înțelegi Opera, trebuie să-i cunoști oamenii, iar vocile lor sunt mai multe decât cele care se fac auzite în timpul spectacolelor. Mișcarea care dă ritmul unei reprezentații este mai amplă, de mai mare anvergură, decât cea a balerinilor din scenă. În spatele cortinei și dincolo de decoruri sunt mai mult de 700 de oameni care muncesc împreună cel puțin câte o lună de zile pentru fiecare spectacol.
Digi World a strâns cele mai savuroase povești din spatele scenei, de la unii dintre cei mai vechi angajați ai prestigioasei instituții, care și-au petrecut chiar și o viață întreagă pe culoarele și în atelierele Operei.
“Vocile Operei”, primul documentar despre Opera Națională București și oamenii ei, va fi proiectat în avanpremieră miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 14:30, în Sala Mare a Operei.
La Digi World, filmul va fi difuzat în premieră duminică, 1 decembrie 2019, de la ora 21:00.
“Opera Națională București este indiscutabil unul dintre pilonii culturii românești, un generator constant de atracție irezistibilă pentru nenumărate generații de iubitori de artă, muzică, spectacol. Este emoționant să vezi câte reprezentații au loc la Operă cu casele de bilete închise, cu afișul de bilete epuizate la fereastră, mai ales după ce participi la viața din spatele scenei, chiar și indirect, așa cum a făcut-o echipa de producție Digi Documentare pe durata unui întreg an, cât au durat filmările primului documentar dedicat Operei.
Acest documentar este o invitație deschisă spre o lume necunoscută celor mai mulți, incredibil de palpitantă și atrăgătoare, fără îndoială. Este un produs pe care-l dedicăm oamenilor din spatele acestui fenomen fantastic, dar mai ales publicului nostru care va intra, din nou, prin intermediul Vocilor Operei, în lumea cunoașterii și a vibrației prezentului,” a spus Bogdan Chirițoiu, manager Digi Documentare.
Fosta Companie Opera Română a devenit instituție culturală independentă în 1921. De atunci și până acum, soarta Operei a fost în mâinile autorităților. Cei care i-au trăit istoria povestesc, pentru prima oară, ce provocări au depășit pentru ca iubitorii de artă să se bucure nestânjeniți de frumusețea spectacolelor.
Doar în 2019, pe scena Operei s-au montat 159 spectacole, dintre care 5 premiere. Puțini știu ce se ascunde în spatele acestor cifre: o muncă enormă, dar pasionată a sutelor de angajați permanenți și colaboratori. “Vocile Operei” ne prezintă nu doar o instituție de cultură, ci un întreg univers viu, în permanentă schimbare.
Echipa Digi World a petrecut la Opera Națională București pentru filmarea seriei documentare aproape un an, pe parcursul stagiunii 2017 - 2018. Din echipa de producție au făcut parte Mihaela Popescu (scenariu & regia), Florin Tolaş (director imagine) și Iulian Pană (producător general) și zeci de operatori, specialiști și tehnicieni.
- Te-ar putea interesa si:
- Vocile Operei - Premiera in Romania
- Vocile Operei - Spectacol NABUCCO
- Vocile Operei - Spectacol ROMEO SI JULIETA