Un ventricul de inimă umană a fost creat în laborator. Este realizat cu celule vii, funcționează, iar specialiștii canadieni sunt siguri că îi va ajuta să creeze o inimă artificială, de dimensiuni normale, pentru transplant.
Ventriculul stâng al inimii creat în laboratorul canadian are doar un milimetru lungime și jumătate de milimetru în diametru, echivalent cu cel al unui făt de aproximativ 19 săptămâni. Deși foarte mic, poate pompa sânge cu o presiune de aproape o două zecime din cea a unei inimi normale.
Poate nu sună impresionant, dar trebuie să luăm în considerare și că inima umană este mult mai mare, vascularizată și are 11 straturi, cu 8 mai mult decât ventriculul artificial. Matrița în care au crescut celulele umane a fost construită dintr-un polimer biocompatibil și a fost nevoie de doar o săptămână să se formeze țesutul. Specialiștii spun că pot controla bătăile mușchiului artificial prin impulsuri electrice, un mecanism similar celui care determină inima să pompeze mai tare atunci când facem sport.
Află totul despre ventriculul creat în laborator, dar și alte știri din tehnologie, în emisiunea Jurnalul de Științe, prezentată de Teodora Safta. În fiecare vineri, de la ora 20, pe Digi World Romania și de la ora 22 pe Digi Life Romania.
Citește și: Testul pe care trebuie să-l faci. Ce indică despre tine dacă nu poți să stai zece secunde într-un picior
- Te-ar putea interesa si:
- Beneficiile verzei murate. 8 motive importante pentru care să adaugi acest aliment în dieta ta
- Ce se întâmplă în organism dacă obișnuiești să consumi scorțișoară în mod regulat. 5 efecte ale...
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise