Temperatura medie a gazelor din Univers a crescut de mai bine de zece ori în ultimele zece miliarde de ani, arată un studiu publicat în Astrophysical Journal, conform sci-news.com.
Potrivit unui studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea din Tokyo și de la Universitatea de Stat din Ohio, Universul e din ce în ce mai fierbinte, iar fenomenul este explicat prin procesul în curs de creare a noilor galaxii care determină încălzirea a tot ceea ce le înconjoară.
”Pe măsură ce universul evoluează, gravitația atrage materia întunecată și gazul din spațiu în galaxii și grupuri de galaxii”, a declarat într-un comunicat de presă autorul principal al studiului principal și astrofizicianul statului Ohio, Yi-Kuan Chiang.
Citește și: Când vor putea face oamenii turism în spațiu. Elon Musk, noi dezvăluiri despre lansarea rachetei Starship
”Atracția este violentă, atât de violentă încât tot mai mult gaz este încălzit”, a mai precizat acesta, potrivit sursei citate.
În încercarea de a stabili cum se schimbă temperatura, oamenii de știință au măsurat căldura gazelor în funcție de distanța față de Pământ. Deoarece lumina din stelele și galaxiile îndepărtate necesită timp pentru a ajunge la noi, privirea la obiecte îndepărtate este, de asemenea, o privire în trecut, arată oamenii de știință.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
- Telescopul Euclid dezvăluie noi imagini ale Cosmosului. „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”...
- Imaginea unui ocean de vapori de apă, observată cu ajutorul unui telescop în jurul unei stele: "Un...