O sută de milioane de stele şi galaxii dintr-o privire: Agenţia Spaţială Europeană a dezvăluit prima parte a hărţii Universului care este pe cale de a fi realizată de telescopul Euclid cu scopul de a desluşi misterul materiei întunecate, informează AFP.
Pe o bandă îngustă de un negru intens, presărată cu puncte strălucitoare, se întind nori vaporoşi şi albaştri, denumiţi "nori cirrus galactici", un amestec de praf şi gaze cosmice "din care se vor forma noi stele", a explicat Bruno Altieri, cercetătorul ESA responsabil cu arhiva Euclid.
Dacă măriţi foarte mult imaginea, poate fi văzută structura complexă a unei galaxii în spirală sau două galaxii care interacţionează una cu cealaltă.
"Doar în această imagine există deja zeci de milioane de galaxii, datorită cărora vom putea realiza statistici privind locul în care se găsesc anumite tipuri de galaxii în raport cu altele, cum evoluează ele în timp, de ce nu formează stele de câteva miliarde de ani", a explicat Bruno Altieri.
View this post on Instagram
Această imagine "uluitoare" reprezintă doar primul fragment (doar 1%) dintr-o hartă care, peste şase ani, "va dezvălui mai mult de o treime din totalitatea bolţii cereşti", subliniază Valeria Pettorino, cercetătoare în cadrul proiectului Euclid desfăşurat de ESA, citată într-un comunicat publicat miercuri.
Mozaicul de 208 gigapixeli a fost realizat din 260 de observaţii efectuate de telescopul Euclid în doar două săptămâni din acest an, între 25 martie şi 8 aprilie.
Telescopul a acoperit 132 de grade pătrate din cerul sudic, de 500 de ori suprafaţa aparentă a Lunii.
Misterele Universului
Lansat în iulie 2023, telescopul Euclid poate fotografia o suprafaţă cosmică de mari dimensiuni într-o singură imagine datorită câmpului său vizual larg în lumină vizibilă şi în infraroşu. Spre deosebire de telescopul spaţial James Webb (vecinul său, aflat la aproximativ 1,5 milioane kilometri de Pământ), care "vede" mai puţin, dar mai departe.
Obiectivul său final este acela de a descifra una dintre cele mai mari enigme ştiinţifice, cea a materiei şi a energiei întunecate, care alcătuiesc împreună 95% din Univers, dar despre care oamenii de ştiinţă nu ştiu, practic, aproape nimic.
Materia întunecată (25% din Univers) şi energia întunecată (70%) au efecte opuse: în timp ce materia întunecată asigură coeziunea între galaxii, energia întunecată determină expansiunea Universului.
Pentru prima dintre ele, materia întunecată, se ştie că ea există datorită unei constatări misterioase: este imposibil să se explice modul în care o galaxie sau un grup de galaxii nu se dispersează dacă se ia în considerare doar gravitaţia elementelor lor vizibile (planete, stele, etc.).
"Ea nu poate fi observată direct, dar putem vedea efectele sale gravitaţionale", a explicat Bruno Altieri.
Începând din anii 1990, se cunoaşte, de asemenea, că expansiunea Universului se accelerează, ceea ce implică existenţa la o scară foarte mare a unei forţe de respingere: energia întunecată. Accelerarea acestei expansiuni ar fi început în urmă cu 6 miliarde de ani.
Datorită hărţii sale 3D, telescopul Euclid va putea efectua măsurători precise ale distribuţiei galaxiilor şi ale expansiunii Universului, rafinând astfel modelele cosmologice teoretice.
Prin captarea formelor, distanţelor şi mişcărilor a miliarde de galaxii aflate la o distanţă de până la 10 miliarde de ani-lumină, "putem deduce distanţa galaxiilor în diferite moduri, folosind imagini fotometrice şi spectroscopice şi putem să analizăm modul în care evoluează structurile în Univers, deoarece cu cât privim mai înapoi, cu atât ne întoarcem mai mult în timp", a explicat Bruno Altieri, potrivit Agerpres.
În special, telescopul Euclid le va permite oamenilor de ştiinţă să privească o parte a Universului aflată la o distanţă de 10 miliarde până la 4-5 miliarde de ani-lumină, "unde toate aceste structuri au evoluat mult şi unde energia întunecată a început să intre în joc", a adăugat el.
- Te-ar putea interesa si:
- Telescopul Euclid dezvăluie noi imagini ale Cosmosului. „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”...
- Imaginea unui ocean de vapori de apă, observată cu ajutorul unui telescop în jurul unei stele: "Un...
- Oamenii de ştiinţă au descoperit cel mai strălucitor obiect cosmic din Universul cunoscut