galaxie (3)

Oamenii de ştiinţă au descoperit cel mai strălucitor obiect cosmic din Universul cunoscut

Oamenii de ştiinţă au descoperit cel mai strălucitor obiect cosmic din Universul cunoscut. Quasar J059-4351. Foto: Profimedia

O galaxie alimentată de gaura neagră cu cea mai rapidă creştere înregistrată vreodată este cel mai strălucitor obiect cosmic din Universul cunoscut, potrivit unui studiu la care au colaborat mai multe echipe de cercetători, informează Xinhua.

O echipă condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Australia (ANU) a detaliat descoperirea din 2022 a acelei găuri negre, care devorează echivalentul unui Soare în fiecare zi, precum şi descoperirea ulterioară a faptului că galaxia pe care o alimentează este cel mai strălucitor obiect din Universul cunoscut.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ESO (@esoastronomy)

Gaura neagră, care a fost detectată pentru prima dată în 2022, există într-un quasar - nucleul unei galaxii îndepărtate alimentat de o gaură neagră supermasivă care atrage material cosmic - şi are o masă de aproximativ 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Studiul publicat luni a confirmat că acesta este cel mai strălucitor obiect cunoscut din Univers.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ESO (@esoastronomy)

Cercetătorii au declarat că a fost o surpriză pentru ei faptul că gaura neagră a rămas nedetectată atât de mult timp.

"Rata sa incredibilă de creştere înseamnă, de asemenea, o eliberare uriaşă de lumină şi de căldură", a declarat Christian Wolf, autorul principal al studiului şi cercetător la ANU, într-un comunicat de presă, arată Agerpres.cel mai strălucitor obiect cosmic 

"Aşadar, acesta este, de asemenea, cel mai luminos obiect cunoscut din Univers. Este de 200 de trilioane de ori mai strălucitor decât Soarele nostru", a adăugat el.

Lumina provenită de la acea gaură neagră a călătorit 12 miliarde de ani-lumină pentru a ajunge pe Pământ.

Cercetătorii au descoperit că discul de acreţie din jurul găurii negre are un diametru de 7 ani-lumină - fiind cu 50% mai mare decât distanţa dintre sistemul nostru solar şi cea mai apropiată stea din galaxia noastră (Calea Lactee).

Christian Wolf a descris discul ca fiind un model de păstrare a materialului cosmic ce aşteaptă să fie devorat de gaura neagră, unde temperaturile depăşesc 10.000 de grade Celsius.

Acest studiu a fost realizat în colaborare cu Universitatea din Melbourne, European Southern Observatory şi Universitatea Sorbona din Franţa, transmite Agerpres.

Te-ar putea interesa si:
Oameni de ştiinţă japonezi au creat o „memorie universală” magnetică ultra-eficientă
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un sistem de secvenţiere a ADN-ului pentru a combate...
Galaxia care îşi devorează vecinii. „NGC 3640” se află la 88 de milioane de ani lumină de Soare

Partenerii noștri

Modern,Sunbed,In,Beauty,Salon

O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi știut...

O femeie care s-a ales cu pielea „prăjită” după expunerea îndelungată la solar a vorbit despre...