Bacteria,Virus,Or,Germs,Microorganism,Cells.,3d,Rendering

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un sistem de secvenţiere a ADN-ului pentru a combate superbacteriile: Noua tehnologie face deja o diferenţă reală în viaţa pacienţilor

Bacterii, virusuri, microbi. Foto: Shutterstock

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un sistem rapid de secvenţiere a ADN-ului pentru a stopa apariţia superbacteriilor prin identificarea mai rapidă şi mai precisă a infecţiilor bacteriene, scrie The Guardian.

În prezent, laboratoarele spitalelor pot specifica infecţiile bacteriene până la şapte zile, în timp ce pentru unele infecţii un diagnostic definitiv poate dura opt săptămâni.

Între timp, medicii pot fi nevoiţi să administreze pacienţilor antibiotice cu spectru larg, care prezintă riscuri de efecte secundare şi complicaţii, pot eşua, ot prelungi boala şi pot duce la rezistenţa la antibiotice şi la răspândirea superbacteriilor în secţii.

Acum, oamenii de ştiinţă vin cu o soluţie. În premieră, în MareaBritanie, Agenţia de reglementare pentru medicamente şi produse medicale (MHRA) şi Barts Health NHS Trust din Londra au conceput un program de secvenţiere a ADN-ului pentru a diagnostica infecţiile bacteriene mult mai rapid şi mai precis.

Secvenţierea ADN presupune citirea codului genetic al bacteriilor. Experţii spun că este un fel de citire a manualului de instrucţiuni care le spune bacteriilor cum să funcţioneze.

Aceasta permite cercetătorilor să identifice tipul specific de bacterie şi antibioticele la care ar putea fi rezistentă, ajutând medicii să ofere pacientului cel mai eficient tratament, în locul antibioticelor cu spectru larg.

Sistemul de pionierat, testat cu succes pe 2.000 de pacienţi NHS, îi ajută deja pe medici să ofere mai devreme tratamente mai bine ţintite. Acest lucru înseamnă o recuperare mult mai rapidă, mai puţine complicaţii, cum ar fi septicemia, şi un risc mai mic ca alte persoane să contracteze infecţia şi ca superbacteriile să apară în saloane.

Noua metodă poate detecta în mod fiabil ce bacterii cauzează o infecţie şi ce antibiotice vor funcţiona cel mai bine pentru tratarea acesteia. Abordarea oferă rezultate în 48 de ore, mult mai rapid decât metodele tradiţionale.

Experţii afirmă că această descoperire deschide calea pentru ca secvenţierea rapidă a ADN-ului să devină o parte obişnuită a diagnosticelor spitaliceşti în NHS, oferind pacienţilor la nivel naţional teste mai rapide şi mai precise.

Dr. Chrysi Sergaki, şef al microbiomei la MHRA, a declarat că secvenţierea rapidă a ADN-ului este „crucială în lupta împotriva superbacteriilor”.

Ea a adăugat: „Proiectul pilot a demonstrat că această nouă tehnologie face deja o diferenţă reală în viaţa pacienţilor. Atunci când cineva ajunge în spital cu o infecţie gravă, fiecare oră contează”, transmite News.ro.

Te-ar putea interesa si:
Oameni de ştiinţă japonezi au creat o „memorie universală” magnetică ultra-eficientă
Recoltarea ceţii, o soluţie pentru combaterea penuriei de apă în cele mai aride regiuni ale lumii
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze

Programul Zilei

Luni31.03
06:00 Cum s-a intamplat
06:50 Ce s-a intamplat in Roanoke
07:35 FILLER COLECTIONARII 2 DUMITRU
07:40 Spectaculoasa planeta albastra
08:35 Universul
09:30 Lumea vazuta de sus
09:55 Lumea vazuta de sus
10:20 Cum sa prinzi 100
11:00 VOCILE OPEREI
12:05 Viata romanilor la Malaiesti
12:22 Portrete noi
12:28 Portrete noi
12:35 Islanda cu Alexander Armstrong
13:21 Portrete noi
13:30 De la zero la infinit
14:25 Ceea ce nu intelegem despre vreme
15:20 Filler Digipedia - STEM VS CRISPRS 2
15:25 Viitorul cu 5G
16:15 Nava spatiala Lucy: despre originile sistemului solar
17:12 Digi Portret - Razvan Suma
17:20 Cum sa traiesti peste 100 de ani
18:15 Ce s-a intamplat in Roanoke
19:05 Spectaculoasa planeta albastra
20:00 Universul
20:53 Digi portret: ANDREEA BORTUN
21:00 Noul pericol din oceanul inghetat
21:54 Digi Portret - Constantin Dumitriu
22:00 Dincolo de ceea ce stim
22:54 Digi Portret - Wargha Enayati
23:00 Cum s-a intamplat
23:50 tinutul Buzaului-Piatra

Partenerii noștri

farsa, 1 aprilie, ziua pacalelilor

De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și două...

Prima zi a lunii aprilie este cea în care ar trebui să ne aşteptăm să cădem victimele unei farse...